:

:

TV Most

clock

April 17, 2023   18:23

0

106

Velja: Dokument Vlade Srbije o izborima na severu KiM dokaz "mešanja Beograda"

Šef kabineta predsednice privremenih institucija u Prištini Vjose Osmani, Bljerim Velja, izjavio je danas, povodom dokumenta u kojem Vlada Srbije govori o lokalnim izborima na severu Kosova i Mertohije, da je to dokaz, kako je naveo, "mešanja Beograda u lokalne izbore" koji će biti održani 23. aprila. 

"Ovo je prima facie dokaz pokušaja Srbije da se meša u lokalne izbore na severu Kosova. Ovakva strana intervencija na izborima ima za cilj da poremeti ceo izborni proces i uplaši lokalne Srbe da ne ostvare svoje demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike", napisao je Velja na Tviteru.

Vlada Srbije usvojila je na sednici 15. aprila paket mera, koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije u Raškoj 13. aprila, u kojima se, između ostalog oštro osuđuje nedemokratski pokušaj privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu KiM. 

Vlada Republike Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer PIS u Prištini ovim putem nastoji da stvori situaciju u kojoj će 2 odsto albanskog stanovništva na severu KiM upravljati i odlučivati nad 98 odsto Srba koji tu žive. 

Izbori na severu KiM bili su planirani za decembar prošle godine, ali su odloženi zbog napete situacije u tom delu pokrajine.

Izvor: T a n j u g

Bljerim VeljaKiMizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva