:

:

TV Most

Foto: Zavod za spomenike Grada Beograda

clock

Novembar 11, 2022   12:53

0

127

Venci na Spomen kosturnicu ruskim vojnicima

Polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu ruskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, ambasada Ruske Federacije u Beogradu obeležila je Dan primirja u Velikom ratu.

Vence su tokom ceremonije, koja je počela opelom za sve nastradale i intiniranjem himni Rusije i Srbije, položili ruski ambasador Aleksandar Bocan - Harčenko, predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, Grada Beograda, ambasade Belorusije, boračkih udruženja.

Spomen kosturnica ruskim vojnicima nastala je kako bi se na odgovarajući način sahranili posmrtni ostaci ruskih vojnika - učesnika Prvog svetskog rata, koji su živote izgubili u odbrani Beograda i drugih gradova, na bitoljskom bojištu, Solunskom frontu, Kajmakčalanu i drugim bojištima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Foto: T a n j u g

U Prvom svetskom ratu Rusija je pored svog zapadnog fronta od hiljadu kilometara i kavkaskog fronta od više stotina kilometara, morala da brani i rumunski front, a svesrdno pomažući svoje saveznike, poslala je i u Srbiju na početku rata poneke formacije mornara, inženjeraca i tobdžija za akciju na Savi i Dunavu, bolnice, ratni i sanitetski materijal.

Na Solunski front poslala je dve brigade - drugu brigadu generala Diterihsa i četvrtu generala Leontijeva, koje su uzele učešće u teškim borbama na Solunskom frontu i imale velike gubitke.

Pretpostavlja se da je poginulih, kao i onih koji su podlegli ranama i malariji, bilo oko 10.000.

Izvor: T a n j u g

Dan primirjaSpomenik ruskim vojnicima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva