:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2021   21:14

0

167

Video u čast 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić predstavio je na Tviteru video-snimak koji simbolično obeležava početak svečanosti kojima će diplomatsko predstavništvo Srbije u SAD odati počast tom jubileju.

 

U video-snimku predstavljene su biografije ljudi koji, kako se navodi, povezuju Srbe i Srbiju na neraskidiv način sa Sejdinjenim Američkim Državama.

Naučnici Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, Srbi prema svom poreklu i imenu, Srbi u duši, svojom voljom izabrali su da budu Amerikanci, a zajedničko našim narodima, kako se ističe, jeste ljubav prema slobodi za koju se vredi boriti svim snagama.

Zvanični diplomatiski i trgovinski odnosi započeti su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Kneževina Srbija i Sjedinjene Američke Države potpisale su, posle višegodišnjih pregovora, dva ugovora koji su ostali na snazi do današnjih dana.

U video-klipu opisani su događaji koji učvrsćuju veze između dve zemlje, poput spasavanja američkih pilota sa teritorije koju su okupirali nacisti tokom Drugog svetskog rata.

„Koreni prijateljstva između dve zemlje su toliko duboki da neizbežno donose plodove saradnje i razumevanja. Srbi ne zaboravljaju stara prijateljstva. Danas je Srbija nezavisna i slobodna, stub mira i stabilnosti u regionu, zemlja dinamične ekonomije i napretka. Srbija želi SAD, svog starog prijatelja, na svojoj strani na putu novih mirnodopskih pobeda i uspeha, zato što nas vrednosti slobode i demokratije trajno povezuju i čine prirodnim partnerima u izgradnji boljeg sveta. Za nove trijumfe i stara prijateljstva, srećna 140. godišnjica diplomatskih odnosa“, navodi se u video-snimku ambasade Srbije.

Izvor: T a n j u g

SADSrbijadiplomatski odnosiMarko Đurić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva