:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2021   19:32

0

100

Vinari u Hoči zadovoljni ovogodišnjom berbom grožđa: Kad je dobro grožđe dobro je i vino

Ovogodišnja berba grožđa, uz one iz 2012. i 2016. godine, bila je najbolja u poslednjih deset godina, kaže za Kosovo onlajn vlasnik "Vinice Petrović" u Velikoj Hoči Srđan Petrović.

Kvalitet vina iz Orahovca ogleda se prvenstveno u dobrom zemljištu, umerenoj klimi, a tome treba pridodati i vredne vinare, otkriva Petrović tajnu vrhunskog ukusa ovdašnjeg vina.

On je nastavio porodičnu tradiciju proizvodnje vina i rakije i nada se da će posao naslediti i njegova deca.  

"Nedostaje mnogo toga i prava podrška ovom poslu koji treba da bude prepoznatljiv i podržan od svih struktura. Nedostaje nažalost i radna snaga. Teško da ćemo moći ovim tempom da ispratimo ono što smo sve zamislili. Poljoprivreda je teška, pogotovo vinogradarstvo koje se radi cele godine. Kada se završi berba kreće proces đubrenja, oranja, orezivanja, ispravljanja naslona i zatezanje žice na stubovima i ostale agrotehničke mere, koje su bitne za dobar rod, jer se od dobrog grožđa pravi i dobro vino", objašnjava Petrović.

Navodi da nema visoke isplativosti od vinogradarstva. Od truda i ulaganja očekuje da korist u narednim godinama imaju njegova deca. Ipak ova godina će za vinare biti berićetna.

"Zadovoljni smo ovogodišnjim rodom. Više od četiri meseca nismo imali kap kiše. Naše proizvode prodajemo u našoj vinariji. Prodajemo gostima i turistima koji dolaze", kazao je Petrović.

Koronavirus je negativno uticao i na ovu granu poljoprivrede. Vinari napominju da su prošle godine imali samo gubitke.

"Ove godine ako budemo na nuli bićemo zadovoljni", kazao je Petrović.

Izvor: Kosovo online

KiMVelika Hočavinari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva