:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2023   20:45

0

164

Visoki Dečani: Dezinformacija da manastir kupuje imovinu Srba iz susednih sela

Iz Manastira Visoki Dečani su demantovali navode poslanika Samoopredeljenja da manastir kupuje imovinu od Srba iz susednih sela “sa političkom agendom”.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje, Fatmira Muljhadža Kolčaku oglasila se ove nedelje tvrdeći “da manastir Visoki Dečani kupuje zemlju od Srba u Goraždevcu”.

Komentarišući medijske navode, iz manastira Visoki Dečani na društvenoj mreži “X” navode da je reč o dezinformacijama koje šire članovi Samoopredeljenja.

“U poslednje vreme u medijima se šire dezinformacije od strane nekih članova vladajuće stranke Samoopredeljenje pogrešno tvrdeći da manastir Dečani kupuje imovinu od Srba u susednim selima „sa političkom agendom“. Moramo razjasniti i obavestiti javnost da su ove tvrdnje potpuno lažne i zlonamerne. Manastir nema nameru niti poseduje sredstva za takve aktivnosti, posebno u kontekstu kada kosovske vlasti, uprkos sudskim presudama, ne priznaju vlastitu manastirsku imovinu”, navode iz manastira.

Dodaju da je isključivo angažovanje manastira bilo da pomogne jednoj srpskoj porodici, koja nije imala gde da živi, da kupi kuću pre nekoliko godina, međutim, da manastir ne koristi tu imovinu niti stiče bilo kakvu imovinu u lokalnim selima.

“Ova činjenica se lako može proveriti kroz katastarsku evidenciju. Verujemo da ove obmanjujuće medijske izjave nekih političkih krugova kosovskih Albanaca imaju za cilj da izazovu etničko i versko neprijateljstvo i šire dezinformacije, što oštro osuđujemo. Naša posvećenost ostaje čvrsta ka negovanju harmonije i razumevanja među svim zajednicama”, dodaju.

Apeluju na medije da provere sve informacije u vezi sa manastirom.

“Verujemo da je to temelj profesionalnog novinarstva”, istakli su u objavi.

Izvor: Kosovo online; Foto: AP

KiMVisoki Dečani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva