Vitale: Srbija primer promovisanja mira i stabilnosti na Balkanu

:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2020   8:02

0

32

Vitale: Srbija primer promovisanja mira i stabilnosti na Balkanu

Svojim napornim radom i posvećenošću, uz svoje jako vođstvo, Srbija daje primer u promovisanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, kaže novi šef vojne kancelarije NATO u Beogradu, general Tomazo Vitale.

Vitale je za "Kurir" rekao da NATO visoko vrednuje svoj odnos sa Srbijom, kao bliskim partnerom, "koji igra veoma važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu".

"Generalni sekretar Jens Stoltenberg i predsednik Aleksandar Vučić redovno se konsultuju i veoma dobro slažu. To doprinosi unapređenju političkog dijaloga i jačanju praktične saradnje u partnerstvu NATO i Srbije", rekao je Vitale.

Na pitanje da li NATO smeta dobra saradnja Srbije sa Rusijom, on kaže da ne postoji suprotnost između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa sa Rusijom.

"Mi ne namećemo ništa našim partnerima. Drugi to možda rade, ali ne i mi", rekao je on i naglasio da vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO.

Vitale je dodao da je na Srbiji da odluči kako i u kojoj meri želi da sarađuje sa Rusijom.

"Ono što je najvažnije jeste da se Srbiji ništa ne nameće", podvukao je i istakao da NATO želi da zemlje u regionu mogu samostalno da donose političke odluke, u kom god pravcu da izaberu, i zadrže potpuni politički integritet, bez ikakvog spoljnog uplitanja.

On je naglasio da članstvo u Alijansi nije uslov za pridruživanje EU i obratno.

Srbiju danas vidi kao modernu zemlja i faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Vitale je rekao da Alijansi ne smeta vojna neutralnost Srbije ističući da NATO u potpunosti poštuje Srbiju i njenu politiku vojne neutralnosti.

"Srbija je naš sused, važan i cenjen partner NATO", navodi Vitale i napominje da NATO poštuje pravo Srbije da bira sopstveni put bez ičijeg uplitanja.

On je dodao da je bogata i ekonomski jaka Srbija preduslov za mir i stabilnost u regionu.

"Drago nam je što vidimo Srbiju na putanju progresivnog ekonomskog rasta", rekao je Vitale.

On je dodao da su srpske oružane snage na veoma dobrom glasu širom sveta i ocenio da "hrabri srpski oficiri" koji učestvuju u mirovnim misijama širom sveta kreiraju pozitivnu sliku Srbije.

Vitale je poručio i da želi da uveri srpsku javnost da NATO, kroz misiju Kfora, ostaje posvećen i nastavlja da izvršava svoju ulogu širom KiM.

Izvor: Танјуг

Tomazo VitaleNATOSrbijaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva