:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2021   13:08

0

25

Vlada produžila privredi staru cenu struje još mesec dana

Vlada je na današnjoj sednici, u cilju sprečavanja posledica koje koje bi uvećana cena električne energije na berzama imala na ukupno tržište u Srbiji, donela Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između EPS -a i kupaca struje na komercijalnom tržištu (preduzeća), kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra.

Na ovaj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana.

Za grupu kupaca koja je sa EPS zaključila ugovore o snabdevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021, odloženom primenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primena će se odložiti za 1. januar 2022. godine.

Takođe, vlada je, imajući u vidu drastično poskupljenje struje na berzama u poslednjih nekoliko meseci, donela Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021.

Ovim aktom utvrđuje se cena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Utvrđena cena električne energije biće primenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi, navedeno je u saopštenju.

Podsećanja radi, vlada je već jednom produžila staru cenu struje za preduzeća u periodu od mesec dana, to jest u novembru.

Izvor: Танјуг

Vlada Republike Srbijecena strujeprivreda
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva