:

:

TV Most

clock

Mart 06, 2024   17:25

0

120

Vlada u Prištini očekuje da opština sprovede odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani

Vlada u Prištini očekuje da lokalna samouprava u Dečanima sprovede odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. o zemljištu manastira Visoki Dečani, dok opštinske vlasti, koje se sve ove godine protive sprovođenju ove odluke, kažu da nisu promenile stav, piše Radio slobodna Evropa (RSE).

Ovu opštinu predvode zvaničnici opozicione stranke Ramuša Haradinaja, Alijanse za budućnost Kosova.

Implementacija odluke Ustavnog suda, kojom se zahteva prenos 24 hektara zemljišta na manastir Dečani, bila bi od presudnog značaja za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope tokom Generalne skupštine ove institucije, koja će biti održana u aprilu.

Zvaničnici centralne i lokalne samouprave, uključujući predsednika opštine Dečani Baškima Ramosaja, ponovili su u više navrata da je Ustavni sud odlukom iz 2016. legalizovao odluku bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića iz 1997. godine, preko koje je "zemljište donirano manastiru". Opština Dečani i nadležna direkcija, uključujući Katastar, tvrde da ova oblast pripada preduzećima "Apiko" i "Ilirija" i da nikada nije bila imovina manastira Dečani.

Iako vlada premijera Aljbina Kurtija i dalje smatra da je ta odluka nepravedna, Radio Slobodna Evropa saznaje da se vode razgovore sa lokalnom samoupravom i relevantnim akterima, sa ciljem da se odluka sprovede uoči zasedanja Generalne skupštine Saveta Evrope. To je opravdano i "poštovanjem vladavine prava na celoj teritoriji Kosova".

Kako stvari stoje, Vlada je spremna da javno pozove opštinu da sprovede "bolnu odluku". Iako "ne želi da obavezuje opštinu" da sprovede odluku, u nadi da će to biti postignuto "nezavisno i bez pritiska", vlada smatra da se kreće "u pravom smeru".

U izjavi za Radio Slobodna Evropa 6. marta predsednik opštine Dečani Ramosaj je rekao da su njegovi stavovi po ovom pitanju jasni i da ne želi ništa više da dodaje. Upitan šta će biti ako Vlada Kosova zatraži sprovođenje odluke, on je rekao da "ne veruje da će Vlada tako nešto tražiti".

Radio Slobodna Evrope je, takođe, poslala pitanje Eparhiji raško-prizrenskoj SPC na Kosovu da li se razgovara o vraćanju imovine manastiru Dečani i šta očekuje, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije dobijen .

U manastiru Dečani su ranije za RSE rekli da odbijaju da kontaktiraju kosovske vlasti zbog njihove "zapaljive političke retorike", te da premijer Kurti može da ih poseti "samo ako donese izvod iz katastra imovine manastira u kojem bi se jasno videlo da je zemljište uknjiženo po odluci Ustavnog suda".

Države Kvinte su više puta pozivale Vladu Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda u vezi sa vlasništvom 24 hektara zemljišta.

Ako Kosovo dobije zeleno svetlo u Generalnoj skupštini, onda Komitet ministara Saveta Evrope mora dati poslednju reč, što Vlada očekuje da će se desiti u maju. Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022. godine.

Izvor: Kosovo online/RSE; Foto: AP

KiMVisoki Dečanizemljište
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva