:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 19, 2023   16:44

0

103

Vlada usvojila Odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o proglašenju elementarne nepogode u 56 gradova i opština.

Na sednici Vlade donet je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava i pripremi državnih programa pomoći i obnove nakon poplava koje su zadesile Republiku Srbiju, a kojim će biti precizirana potrebna finansijska sredstava za saniranje štete. 

Kako se navodi, radnom grupom predsedavaće predsednica Vlade Republike Srbija Ana Brnabić i ova radna grupa će, shodno zaključku, imati svakodnevne sastanke na kojima će se predstavljati trenutni presek stanja u ugroženim područjima.

Vlada Republike Srbije će u najkraćem roku evidentirati nastalu štetu u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i izraditi plan sanacije štete, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade i dodaje da svi građani, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, neće biti zaboravljeni i da će Vlada nastojati da svaku nastalu štetu nadoknadi na pravedan način.

Kako se navodi u saopštenju u maju i junu 2023. godine poplavni talasi na vodotokovima bujičnog karaktera i vodotocima drugog reda, ređe na regulisanim i uređenim delovima vodotokova, izazvali su štetu i potencijalno ugrozili navedene teritorije.

Jake kišne padavine i izliveni bujični i drugi vodotokovi izazavali su štetu na regionalnoj i lokalnoj infrastrukturi, objektima javne namene u javnoj svojini, porodičnim stambenim objektima u svojini rrađana i na poljoprivrednim usevima.

Izvor: T a n j u g

Vlada Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva