:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2024   9:19

0

49

Vlahović uoči "Srpskog Davosa": Neizvesna budućnost sveta centralna tema foruma na Kopaoniku

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kaže da je neizvesna budućnost sveta usled blokovskih podela centralna tema "Biznis foruma" na Kopaoniku, koji počinje sutra. Ističe da će panelisti razgovarati i o borbi protiv inflacije u svetu i regionu.

Biznis forum počinje sutra tradicionalno, 31. put, na Kopaoniku. Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović rekao je da je centralna tema ovogodišnjeg skupa neizvesna budućnost usled novih blokovskih podela širom sveta.

"Kopaonik biznis forum će, stoga, imati zajednički imenitelj, a to je upravo neizvesnost i jedinstveno stanje koje je uzrokovano različitim svetskim krizama, počevši od situacije sa kovidom", objašnjava Vlahović.

Predsednik SES-a ističe da su, nakon epidemije virusa korona, ekonomiju sveta uzdrmali i sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku. 

"Sukob Izraela i Hamasa je pojačao krizu do maksimuma zbog tenzija u Crvenom moru i Sueckom kanalu koje su poremetile tržište energenata", ukazuje Vlahović.

Inflacija – jedna od tema na "Biznis forumu"

Sagovornik RTS-a navodi da bi iz globalnih problema Srbija i Zapadni Balkan trebalo da izvuku pouke.

Kako naglašava, zato je i inflacija jedna od tema "Biznis foruma" na Kopaoniku.

"Prema poslednjim izveštajima MMF-a, inflacija još uvek nije pobeđena, niti se povratilo poverenje unutar privrede, dok su kamatne stope na istom nivou", navodi ekonomista.

Ističe i da će do smanjenja kamata doći ovog proleća, i to u SAD, dok će Evropa kaskati za SAD oko šest meseci.

Fiskalna politika i "kovid režim" 

Vlahović napominje da je inflacija visoka zbog monetarnih politika centralnih banaka.

"Ona nije dovoljna. Potrebno je i da fiskalna politika bude odgovorna", primećuje sagovornik Jutarnjeg programa. 

Navodi da je fiskalna politika važna s obzirom na to da se najveći deo novca iskoristio u periodu kriza kada su vlade opravdano finansirale privredu i pružale besplatnu podršku stanovništu i privredi sa idejom da se vanredna situacija naglog zaustavljanja ekonomske aktivnosti prevaziđe.

"A onda su mnoge vlade, uključujući i našu, neodgovorno nastavile sa kovid fiskalnom politikom zbog čega je u Srbiji inflacija prosečno mnogo veća nego u Evropi", zaključuje predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović uoči početka "Biznis foruma" na Kopaoniku.

Izvor: RTS

VlahovićKopaonik biznis forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva