:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2023   18:28

0

203

Vlajić: Rasprava uspešna, Srbi sa KiM pokazali odlučnost da brane svoju imovinu

Javna rasprava o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću bila je vrlo uspešna, kaže advokat Nebojša Vlajić koji zastupa većinu vlasnika i dodaje da su Srbi sa KiM pokazali odlučnost da argumentuju i brane svoju imovinu, dok su predstavnici vlade u Prištini ponovo odbili da kažu koji su planovi po pitanju gradnje na tom zemljištu.

"Što se naših argumenata tiče, rasprava je bila vrlo uspešna. Mislim da su ljudi iz Prištine bili iznenađeni stepenom pripremljenosti, ali i odlučnošću građana da argumentuju pre svega, a zatim i brane svoje interese, pre svega svoju imovinu. Argumenti su bili ubedljivi, a sa druge strane smo dobili tajanstvenost koja se nastavlja u nedogled", rekao je Vlajić za Tanjug.

Naveo je da su predstavnici vlade u Prištini po ko zna koji put su odbili da kažu koji su im planovi, odnosno šta je namera Prištine da na tom zemljištu gradi.

Kako je istakao, dok se javno ne saopšti šta žele da na tom zemljištu grade, ne može se ispitati postojanje javnog interesa.

"Ne znamo da li oni žele da grade vojnu ili policijsku bazu ili luna park. Tražimo da se javno kaže šta se na tom zemljištu gradi, kako bismo ispitali opravdanost javnog interesa. Do tada, takav javni interes ne postoji", rekao je Vlajić.

Naveo je da se radi o velikoj površini zemljišta od ukupno 83 hektara i dodao da je namera da se gradi nešto ozbiljno i veliko, te da možemo samo da nagađamo šta je u pitanju.

"Pre svega, vlada u Prištini je dužna da to kaže. Od tih 83 hektara, više do 25 je privatna imovina, dok je nešto manje od jednog hektara vlasništvo opštine. Tu se nalazi seosko groblje i temelji crkve iz 14. veka, a oko 50 kvadrata je vlasništvo šumskog gazdinstva", rekao je Vlajić.

Naveo je i da je vlada u Prištini prekršila sve odredbe sopstvenog Zakona o eksproprijaciji i dodao da nije objavila javni interes niti šta će da se gradi, nije obavestila građane ni omogućila da u postupku učestvuju niti objavila odluku u dnevnim novinama koje izlaze na srpskom jeziku.

"Nije učinila ništa od toga. Sada naknadno, ja verujem na pritisak međunarodne zajednice, ona organizuje ovu javnu raspravu", rekao je Vlajić.

Na pitanje čemu građani mogu da se nadaju, Vlajić je rekao da je to ispravno pitanje, ali da se na njega ne može odgovoriti.

"Želim da verujem da u društvu gde postoje pravo, pravda i argumenti građani moraju da se nadaju da će u tom postupku uspeti, ali da li će, to ne zavisi od nas", naveo je Vlajić.

Istakao je da postupak ne sme da se razvlači i da je sam taj postupak na osnovu Zakona o eksproprijaciji hitan i ubrzan, te da sud mora tako da radi.

"Sama činjenica da je toliko nezadovoljnih i oštećenih građana, čija ljudska prava su grubo prekršena, govori o tome da taj postupak mora da bude hitan, a i zakon ga određuje da bude hitan. Očekujem da sud kod koga je tužba u najkraćem roku, već možda ako ne u ovom onda u narednom mesecu, donese odluku po našem zahtevu, odnosno zakaže raspravu", rekao je Vlajić.

Izvor: T a n j u g; Foto: Radio Mitrovica sever; Video: T a n j u g

KiMVlajićeksproprijacijaLeposavićZubin Potok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva