:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo odbrane

clock

April 17, 2024   8:32

0

66

Vučević: Glasanje u Strazburu nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević izjavio je da je u Strazburu viđen nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava.

Potpredsednik Vlade, ministar odbrane u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je za RTS povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, da je Srbija na istorijskom mestu na kojem je bila uvek, da može svakog da pogleda u oči.

Ističe da Srbija, pre svega, ne krši osnovne principe međunarodnog javnog prava i osnovna pravila i standarde koji bi trebali da važe za sve države

"Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koje bi trebali da važe", istakao je Vučević.

Dan nakon glasanja u Savetu Evrope Vučević kaže da to nije samo pitanje da li je Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavili pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

"To nije pitanje naše percepcije Kosova kao koklevke identiteta već su oni sami pogazili ono što su postavili, jer im je to neko tražio telefonom ili mejlom. Srbija će se boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe, jer ako mi ne verujemo u sebe ne možemo očekivati ni da će drugi", poručio je Vučević.

Kaže da nema mnogo manevarskog prostora ali i da nema povlačenja i predaje.

"To što gaze osnovne norme na kraju će biti njihova bruka, ali ne može trajno da bude zakonito ono što je nezakonito", rekao je Vučević.

Mandatar za sastav nove Vlade kaže da će uskoro predložiti njen sastav i napominje da će Vlada biti izabrana u zakonskom roku.

"Silovanje međunarodnog javnog prava, i ono što nam se sprema u UN sa rezolucijom o Srebrenici nije ništa manja opasnost traži angažman svih nas i važnije je od kadriranja vlade", smatra Vučević.

Kaže, međutim, da će u naredne dve nedelje biti formirana vlada, i da je njegov ekspoze gotovo završen.

"Biramo ljude koji će biti odgovorni u naredne 4 godine. Ovo će svakako biti vlada kontinuiteta kada je reč o 'Skoku u budućnost',  ali će i neki novi ljudi doneti novu energiju. Pokušaću da otvorim sve društvene oblasti značajne za građane, da vide šta je naša vizija za naredni period", rekao je Vučević.

Povodom nesreće koja se prekjuče dogodila prilikom redovnih vežbi Vojske na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Vučević je rekao da je prilikom desantiranja stradao zastavnik Mijodrag Tošković, iskusni specijalac, pripadnik 72. brigade specijalne operacije i pripadnik "Grifona".

"Civilna i vojna istraga utvrdiće šta se tačno desilo", rekao je Vučević.

Što se tiče zdravstvenog stanja povređenog starijeg vodnika Branka Vojvodića, Vučević kaže da je jutros dobio izveštaj i da ima napretka, iako je i dalje u pitanju kritična faza.

"Ne mogu reći da je sve rešeno, ali mislim da tu ima izgleda da sačuvamo ljudski život, pre svega uz znanje lekara na VMA", dodaje Vučević.

Vučević je govorio i o vojnoj vežbi "Vihor 2024", na kojoj će učestvovati više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije.

"To već traje. Kulminacija, glavni dan je sada u petak. Očekujemo dolazak predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, predsednika Vučića, brojne goste iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojne izaslanike, ali i nama drage goste iz Republike Srpske, Crne Gore, svi oni koji su dobronamerni prema našoj državi, zaista iskreni prijatelji Srbije i Vojske Srbije", navodi ministar.

Biće prikazano, ističe, više od 500 komada naoružanja, odnosno svega onoga što čini naoružanje i vojnu opremu Vojske Srbije.

"Od toga više od 270 onih najsloženijih, najvrednijih, najubojitijih sistema naoružanja. Videćete nove dronove, besposadne letelice, videćete modernizovane tenkove, videćete modernizovana oklopna vozila, najbolju samohodnu artiljeriju, raketnu artiljeriju, kopnenu vojsku, ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovstvo", ističe Vučević.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva