:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2021   22:09

0

163

Vučić: Da laž ne pobedi istinu, a dželati ne postanu žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da nikada manje zemalja nije obeležavao Dan pobede nad fašizmom i da je zbog toga, na svima nama da ne krijemo istinu, već da o svemu otvoreno govorimo, kako se ne bi desilo da laž pobedi istinu.

Vučić je svoje obraćanje na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom, počeo stihovima “Krvave bajke” Desanke Maksimović, ističući da upravo ti stihovi, kao i poema “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića na najbolji način opisuju tragediju srpskog naroda i sve što se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

“Teško je govoriti danas, jer iako svi danas u savremenom svetu žele da kažu kako poštuju žrtve uzasa rata, veliki deo na svaki način I po svaku cenu, pokušava da promeni tok istorije, da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu”, poručio je predsednik Srbije.

Iako se, kaže, na akademiji čulo da sve više zemalja obeležvaa i slavi Dan pobede, Vučić je istakao da sa tim ne može da se saglasi, jer je upravo suprotno.

“Suštinski, nikada manje zemalja nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom i naše je da ne krijemo istinu, već da otvoreno o tome govorimo i ne dozvolimo da laž pobedi tu istinu”, rekao je Vučić.

On je istakao i da nije slučajno što se danas nipodaštava uloga Crvene armije i baca pod noge činjenica da je za slobodu Evrope žvote dalo 22 miliona Sovjeta, najviše Rusa.

“Onda nije čudo ni što u našem regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušaju potpunog falsifikovanja istorije”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će danas govoriti sa ponosom o antifašističkoj borbi, ali i ulozi naroda koji je na ovim prostorima neuporedivo sa drugim narodima doprineo veličanstvenoj pobedi nad hitlerovskim, musolinijevskim i pavelićevskim zlom, a to je naš srpski narod.

Podsetio je da je afirmisani hrvatski pisac Miljenko Jergović kazao da su ustaše bile manufakture smrti, a ne industrija kao njihovi nacistički drugovi.

"Kao dodatak samo relativno tačnoj konstataciji jedni i drugi su svoj teror sprovodili pre svega nad srpskim narodnom. Trag njihovog nečoveštva ostaje kao živa rana u kolektivnom sećanju srpskog naroda", istakao je Vučić.

Rekao je da je nemoguće je pobrojati sva mesta stradanja, dodajući i da smatra neukusnim pominjati broj nevinih žrtava.

„Postoji mudra jevrejska poslovica „kada si spasao jedan život kao da si spasao čitavo čovečanstvo". Šta je po toj analogiji čovek koji ubije čoveka, da li je on onda ubica celokupnog čovečanstva, šta je je ubica čija kama usmrti dete, nerođeno, ubistvom njegove majke, šta je politički sistem koji u smrt otera milione ljudi, koji ih preobraća u drugu veru i proteruje sa ognjišta", upitao je on.

Taj sistem koji oličen okupatorskim silama koje su tlačile srpski narod, istakao je, nisu ništa drugo do iskonsko zlo, a čitav jedan narod srpski, stradalni narod bio je nevina žrtva iskonskog zla,

Vučić je kazao da za Srbe dan pobede ne označava kraj rata i dolazak slobode, već i kraj stradanja nezabeleženog u povesti našeg vekovnog strdanja.

Kako je rekao, Srbi ponosni pravdovoljubivi, ponosni i prkosni morali su da plate preskupu cenu svog slobodarskog državotvornog impulsa.

"Ko misli da su Srbi srljali u rat protiv Hiltera nesvesni posledica taj ne zna Srbe. U živom sećanju Srba je bio Veliki rat, ali i kaznene ekspedicije koje su po Sremu ubijale žene i dece. Znali su naši Srbi to", rekao je on i poručio da će svakom budućem Hitleru naša prestonica prva reći - ne.

Srbija i srpski narod ma gde živeo jasno je rekao - ne fašizmu u Drugom svetskom ratu i da se ne lažemo - nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije to nije tako jasno i glasno rekao, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je podsetio da su se Srbi digli na oružje, svuda na prostoru bivše Jugoslavije i da je srpski narod u borbi protiv okupatora izneo na vlastitim plećima teret stradanja i trijumf pobede.

"Naš narod se svrstao u redove savezničke koalicije protiv sila Osovine i njihovih lokalnih mizernih, krvoločnih balkanskih satrapa, koji su bili krvoločniji, bizranij i mizerniji o Htelrove vojske. Revizija o kojoj govore, vodi se silom i pokušajima da se samo jedna politika volje nametne, što vodi ka uspostalvjanju nove istine, zbog koje će sve što ona proglasi za laž biti uništeno", naveo je Vučić.

Poručio je da je otvoreno se suprostaviti toj reviziji gotovo sveta obaeveza svih koji su se žrtvali tokom Drugog svetskog rata u ime pobede nad zlom.

Ne smemo da zaboravimo, jer time ćemo da zaboravimo i na nastradale kragujevačke đake, naglasio je predsednik Srbije.

Kaže da je srpski narod učinio da antifašistička borba bude opšstenarodni pokret, do koančnog oslobođenja.

Kada bi rekli da to nije tako, bilo bi isto što i reći da smo bezvedni i suvišni, dodao je on.

"Srbija neće da na to da pristane, nemamo pravo na to, jer zaboraviti fašizam rezultiralo bi samo jednim - da u još grotesknijem obliku fašizam ponovo nastane", naglasio je predsednik Srbije.

P oručio je da Srbi neće ponovo pristati na obezvređivanje i posebno ne na takvu vrstu poniženja ovde u regionu, a posebno ne od onih koji su dok je Beograd bio bombardovan i rušen cvećem docekivali Hitlerovu vojsku i koji su provodili najteže uništenje jednog naroda na ovim prostorima ikada, kao što je to činjeno nad srpskim narodom.

"Nije čudo što to pokušavaju na bestijalan način to da zabašure i sakriju. Pokušaji da od žrtve srpskog naroda prave dželate i krivce za sopstvena zlodela, samo jer su se Srbi suprotstavljali ustašama. Zato će nam Glinu spominjati uvek da se ne bismo setili da govorimo o pokolju u glinskoj crkvi, ali Srbi neće da ćute kako su činile ranije generacije sprskih političara", naveo je Vučić.

Možete da vredajte srpski narod, ali kao predsednik vam neću dati da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve, poručio je on.

"Kada kažete da sam bezobrazan, moj odgovor je da ću biti još drskiji i bezobrazniji.

Vučić kaže da se probudio slobodarski duh u Srba, nikada nepobeđenog naroda, kojeg niko neće moći da satre.

"Srbija malo brže napreduje od vas, ali želimo da i vi uhvatite taj ritam i imaćete onda manje briga kako da nešto protiv Srba učinite".

Predsednik kaže da su Srbi bili deo koalicije koja je pobedila fašizam i da se se i danas tako ponasasmo i ne zaboravljamo da pomažemo svima kojima je to potrebno, zbog čega je Srbija i delila vakcine i nastaviće tako da radi.

"Region i svet u kome vladaju solidarnost i saradnja i razumevanje je zavet nasih predaka, koji moramo da ispunimo. Da svi imamo iste šanse i prava, a ne da li smo pripadnici jedne i li druge politike", istakao je Vučić i poručio da Srbija neće odustati od principa na kojima je pobeđen fašizam, jer bi odustajanje od toga značilo i odustajenje od budućnosti.

Vučić se poklonio svim žrtvama Drugog svetskog rata, kao i preživelim junacima uz zahvalnost za sve što su uradili za Srbiju i srpski narod.

Za nas je 9. maj Dan pobede, dan simbol i dan nade i trijumfa, kao i dan pobede dobra nad zlom, ali i pobedeživota nad smrnoćom i pobede žrtve nad dželatom, poručio je Vučić.

Dodik: Teške su naše pobede 

Na svečanoj Akademiji prethodno je govorio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da su teške naše pobede, a teška je bila i ona 1945. godine, u njoj smo izgubili mnogo našeg naroda.

"On je ubijan sistematski kroz Jasenovac, Jadovno, Prebilovce, Kragujevac i mnoga druga mesta. Samo zato što su Srbi bili na meti ustaštva, fašizma i hrvatske NDH, koja je bila ozbiljna u nameri da uništi Srbe, jednu trećinu prekrsti, jednu trećinu raseli i jednu trećinu pobije", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ta država monstrum se hranila na srpskoj krvi.
Samo je sto ljudi ostalo živo u Gradini, da svedoče o realizaciji plana da Srba nema, prenosi RTS.

"Kada je Pavelić bio kod Hitlera, on mu je rekao, ne smeš biti tolerantan prema Srbima, ako to budeš nećeš imati državu", rekao je Dodik.

Dodao je da stradanje ne može da se odvoji ni ono iz Prvog svetskog rata, ni ono iz Drugog svetskog rata, pa i ovih otadžbinskih ratova.

"Naš narod ima Republiku Srpsku, ali on nije slobodan", naveo je Dodik i dodao da se i sada nameću visoki predstavnici koji stalno govore šta treba da se radi.

Kao da žrtve Prvog i Drugog rata nisu bile dovoljne da se dokaže na kojij smo strani, rekao je Dodik i napomenuo da pobedu treba obeležiti da ne bi došlo do revizije.

Kovačević: Srbija je uvek ustajala iz pepela 

Prisutnima se obratio i general major Vidosav Kovačević, predsednik boraca SUBNOR-a, koji je rekao da su se okupili na sveti dan, kako bi svi antifašisti obeležili 76 godina od pobede nad fašizmom.

"Srbija nikada nije bila duže slobodna, za to je dužna borcima, koji su se za nju borili i ginuli", naveo je Kovačević.

Dodao je da je u četvorogodišnjoj borbi srpski narod stradao, ali je na kraju rata stao u red pobednika.

"Srpski narod nikada nije kidisao na tuđe. Srbija je uvek kao žar ptica ustajala iz pepela. Danas kada se sećamo 9. maja pregovora sa onima koji prekrajaju istorijske činjenice ne može biti. Neka je večna slava svim borcima oslobodilačkih ratova Srbije", naglasio je general major.

Akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali su i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisić Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvovao je i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predstavnici Srba sa KiM.

Na svečanoj akademiji učestvovali su Fiharmonija mladih "Borislav Pašćan", Simfonijski orkestar i Srpski kamerni hor.

Rodoljubive pesme govorili su glumci Vjera Mujović, Nebojša Kundačina, Lepomir Ivković.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Slavi se 9. maja, kada je sovjetski maršal Žukov ratifikovao u ime saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Dan pobede obeležava se i kao Dan Evrope pošto je savremena Evropa zasnovana upravo na principima mira, tolerancije i saradnje.

Izvor: Танјуг, RTS

Dan pobedeVučićsvečana akademija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva