:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 21, 2021   15:44

0

195

Vučić: Država pomaže poljoprivredi, ne može da uređuje tržište

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da država velikim subvencijama pomaže poljoprivrednicima, ali da ne može da uređuje tržište, niti da otkupljuje sve tržišne viškove.

 

Vučić je tako odgovorio u Priboju na novinarsko pitanje da li država može da obeća poljoprivrednicima da će njihovi proizvodi imati prednost u odnosu na uvozne na tržištu.

"Uz svu najbolju nameru, država ne može da uređuje tržište. Mi ove godine imamo odličnu cenu kukuruza, imali smo odličnu cenu maline, ali to nije vest za medije i nigde se ne čuje. Naša je navika da budemo uvek ti koji ćemo da kukamo i da se žalimo, a kada nam je dobro, onda ćemo da prećutimo. To nije u našem kodu da kažemo da je bilo nešto dobro i pošteno", rekao je Vučić.

Dodaje da država obezbeđuje 50 odsto sredstava za nabavku novog traktora, a da su te subvencije 2017. i 2018. godine iznosile i do 65 odsto.

U kojoj to zemlji postoje tolike subvencije, zapitao je Vučić.

"Ne možemo da garantujemo da ćemo mi da otkupljujemo sve tržišne viškove, ko god da vam to kaže - lagao bi vas, nije moje da se dodvoravam bilo kome. Naše je da subvencijama podstičemo razvoj, pre svega, stočarstva, ali i voćarstva i povrtarstva. Ratarstvo ne morate da podstičete toliko. To je naš posao, a mi da odredimo cenu na svetskom tržištu u zavisnosti od toga da li je bilo kiše ili sunca u Ukrajini, Kini ili Americi, nije realno", kazao je Vučić.

Naglasio je da država uvek pomaže poljoprivredi, ali i da ta pomoć države nikad nije dovoljna.

Predsednik ističe da u Srbiji svake godine raste poljoprivredna proizvodnja, da sve veće površine navodnjavaju, da su sve više zaštićene specijalnim mrežama u voćarstvu, zatim da se sve više upotrebljavaju najsvremenije agrotehničke mere...

Ali, da obećam ono što nije u domenu države - ne mogu, a da pomažemo hoćemo, poručio je Vučić.

Na pitanje da li može da bude veća poljoprivredna penzija pošto sada iznosi 11.800 dinara, predsednik je istakao da nju dobijaju samo oni koji nisu uplaćivali poreze i doprinose, i da je to neka vrsta socijalne pomoći.

Dodao je da bi voleo da poljoprivredne penzije budu veće i da se i zato otvaraju nove fabrike, putevi i drugo.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar Vučićpoljoprivredasubvencije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva