:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2023   16:21

0

49

Vučić: Evropa je bila stabilnija dok je Merkel bila na vlasti; Srbija neće uskoro postati deo EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Davosu, u okviru Svetskog ekonomskog foruma, na panelu "Videning Europe's Horizons - Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena?".

Vučić je tom prilikom istakao da je Evropa bila stabilnija dok je na vlasti bila nemačka kancelarka Angela Merkel.

On je kazao i da je pesimističan po pitanju ulaska u EU u skorijem periodu, i da ne misli samo na Srbiju, već na sve zemlje regiona.

"To je važno za nas, pošto možemo da razgovaramo o različitim pitanjima sa evropskim liderima", rekao je on.

Na panelu, u Kongresmom centru Foruma, učestvuju i premijer Albanije Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar.

Panel moderira glavni i odgovorni urednik Politico za Evropu Đamil Anderlini.

Vučić sa tim panelom završava trodnevno učešće na 53. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Evropska politička zajednica je međuvladina organizacija za političke i strateške diskusije o budućnosti Evrope, a čine je 44 evropske države, kao i predstavnici EU.

Osnivanje Evropske političku zajednice predložio je predsednik Francuske Emanuel Makron i u toku francuskog predsedavanja Savetom EU Makron je zvanično predstavio projekat na sastanku Evropskog saveta koji je održan 23. i 24. juna 2022. godine.

Makron je tada rekao da je cilj projekta da obezbedi platformu za koordinaciju politike među evropskim državama i podstakne politički dijalog i saradnju u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa, kako bi se ojačala bezbednost, stabilnost i prosperitet Evrope.

Vučić: Siguran sam da Srbija neće uskoro postati deo EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na panelu "Širenje evropskog horizonta" koji se održava u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu da je siguran da Srbija neće uskoro postati deo EU i da je pomalo pesimista kada je pitanje mogućnosti ulaska u EU, kao i da je popularnost i poverenje u regionu prema EU opalo.

"Jesam pomalo pesimista, kada je u pitanju mogućnost ulaska Srbije u EU u relativno skorijem periodu. Ne samo Srbije već i svih ostali u regionu. Pregovaramo, ali videćemo. Imamo različita viđenja sa EU", rekao je Vučić.

Dodaje da je Srbija na ekonomskom planu napredovala poslednjih godina, i da je urađeno dosta na unapređivanju vladavinu prava.

"Imali smo dobar ekonomski rast u poslednje tri godine. Srbija je bila među četiri zemlje koja su imale najveći rast u Evropi. Pitanje je kako nastaviti sa sličnim ili većim rastom, i uradimo druge stvari", naglasio je predsednik Srbije

Kako je rekao, "nema velikih snova" kada je ulazak u EU u pitanju.

"U pravu ste, nismo entuzijastični kao što smo ranije bili, a na neki način ni EU nije puna entuzijatma kada smo mi u pitanju. To su činjenice, i svi brojevi EU pokazuju, a ja pratim brojeve u regionu, da popularnost EU opada u regionu. U Severnoj Makedoniji i Srbiji posebno, čak Crnoj Gori, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da je to očekivano, zbog različitog nivoa političkih pritiska, za Srbiju oko Kosova i Metohije, za Severnu Makedoniju zbog nacionalnog identiteta.

"Potrebno je da imamo racionalni pogled. Učinićemo sve da iznesemo teške reforme pravosuđa, i dobili smo dobre ocene od Venecijanske komisije juče i prekjuče, od Saveta Evrope i EU takođe i to je dobro", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da ne zna da li ćemo biti deo EU sutra ili prekosutra, ali da zna da naša zemlja neće brzo postati članica EU.

Vučić o razgovoru sa Plenkovićem: Važno je da smo razgovarali, lekovito je

Predsednik Vučić izjavio je danas da je imao otvoren razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i da je taj razgovor bio lekovit.

On je novinarima u Davosu rekao da je razgovor bio otvoren kao i da je Plenković rekao šta oni zameraju, ali i da je on izneo šta mu smeta kod Hrvata.

"Bar smo otvorili razgovor i kanale za dalje rezultate", rekao je Vučić.

On je kazao da je zadovoljan učešćem na ekonomskom forumu.

"U ovim ratnim uslovima svi o svim pitanjima moraju da misle isto, ja ne mislim da sam crna ovca, ali mislim da smete da mislite. Zadovoljan sam. Uspeo sam da pokrenem neka pitanja poput bilateralnih odnosa sa Hrvatskom, odnose sa Južnom Korejom i ta saradanja je od ključnog značaja, svoj posao smo obavili", rekao je on.

Dodao je da se sa svojim timom dobro pripremio i za razgovore sa potencijalnim investitorima.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

VučićDavosEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva