:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 13, 2019   17:21

0

129

Vučić na Saboru SPC, sa vladikama o Kosovu i Metohiji...

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje danas, na poziv patrijarha Irineja, sednici redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Zasedanju Sabora, u Patrijaršiji, prisustvuje i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Predsednik Srbije će se obratiti članovima Sabora, sa kojima će da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve.

Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili ''njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu''.

On je, povodom medijskih navoda da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine.

''Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi.

Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

Dodik: Važno sve uključiti u dijalog o Srbima

Dodik je danas u Beču, povodom učešća na Saboru SPC, ocenio da je važno da se u političkom životu Srba vodi dijalog svih važnih društvenih činilaca.

Dodik je, u izjavi novinarima posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom Hajncom Kristijanom Štraheom, rekao da će učestvovati u radu današnjeg Sabora SPC, gde će prisutne upoznati sa stanjem u BiH i RS.

"Osvrnuću se na globalno stanje vezano za srpski narod. Izneću ono što mislimo i vidimo, a naravno, na pitanja od interesa daću odgovore", najavio je on.

Dodik je kazao da će nezaobilazno pitanje na Saboru sigurno biti Kosovo i Metohija.

"Stav SPC je jasan i oni su protiv nezavisnosti KiM. U tom ambijentu će se voditi razgovori", rekao je on.

Podsetio je da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da priznanje Kosova nije moguće.

Izvor: Танјуг, RTV

VučićSPCIrinejDodik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva