:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 06, 2021   15:30

0

120

Vučić: Nastavićemo dijalog - prva tema biće ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon razgovora sa liderima EU i sa Zapadnog Balkana da će biti nastavljen dijalog u Briselu između Beograda i Prištine, ali da prva tema mora da bude formiranje Zajednice srpskih opština.

"Naravno da ćemo da nastavimo dijalog, samo prva tema mora da bude ZSO, baš kao što je to napisano u saopštenju EU", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

Na pitanje šta je bilo na samitu sa najavljenom temom za ukidanje rominga između EU i ZB, Vučić je rekao da nije danas razgovarao na tu temu sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, već o evropskom putu Srbije i otvaranju klastera.

Preneo je novinarima da je belgijiski premijer Aleksandar de Krou govorio o tome kako EU najviše ulaže u zemlje ZB, ali da treće zemlje - Rusija, Kina i Turska to mnogo bolje prezantuju od EU.

Vučić je kazao da je izrazio zahvalnost EU na ogromnom novcu i velikim investicijama i na svemu što rade kada je reč o pomoći našoj zemlji.

"Delimično je u pravu, ali ako hoćemo da budemo pošteni, jedan deo odnosa našeg mnjenja prema EU je upravo zbog odnosa prema Kosovu u odnosu na neke druge zemlje u regionu, i to je sasvim razumljivo", naveo je Vučić.

Kaže da su posete Beogradu Angele Merkel i Ursule fon der Lajen bile dobre i da su imale dobre i pozitivne poruke.

"Očekujem pre kraja godine posetu Kirijakosa Micotakisa, kao i više evopskih lidera da dođu u posetu Beogradu", kazao je Vučić.

Vučić: Spremni da sprovedemo sve iz Vašingtona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Beograd spreman da sprovede sve iz Vašingtonskog sporazum, ali i da je Priština taj dokument proglasila mrtvim.

„Priština je Vašingtonski sporazum proglasila mrtvim. Što se mene tiče mi smo spremni da sve provedemo u delo“, kazao je Vučić, na konferenciji za štampu posle Samita EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja.

On je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da postoji jedina tačka koja je različita od sporazuma koji je Priština potpisala, a tiče se odnosa sa Tel Avivom ili Jerusalimom.

„Za sve drugo mi smo u potpnosti spremni da poštujemo, sem što je Priština rekla da za njih više ne važi Vašingtonski sporazum“, zaključio je Vučić.

Vučić: Očekujem da se reše tehnička pitanja sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas očekivanje da će tehnička, a suštinski važna pitanja sa Prištinom uskoro da budu rešena.

On je na konferenciji za novinare u Sloveniji napomenuo da je ostalo da se reše pitanja diploma i zanimanja, kao i priznanja jednih i drugih.

"Imamo još neke tehničke probleme i ne bi trebalo da bude problema u budućnosti. To bi doprinelo i boljoj slobodi kretanja na Zapadnom Balkanu", napomenuo je Vučić.

On je rekao i da je davno bilo vreme da se ti problemi reše, jer nisu statusnog tipa, već nešto što treba da pomogne ljudima bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Nadam se da ćemo ta tehnička, a opet sustinski važna pitanja uspeti da rešimo u narednom periodu", rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Brdo kod KranjaAleksandar VučićEUZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva