:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Januar 17, 2024   16:27

0

74

Vučić: Projektovani privredni rast od tri i po odsto nam diže plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da veruje da, uz pomoć privrednog rasta i ekonomskog oporavka SAD, EU i Kine, i naša zemlja može da ima stopu privrednog rasta veću od tri i po odsto.

Kako je rekao, to bi značilo da plate i penzije "idu gore na ozbiljan način".

"Ako ostvarimo privredni rast veći od tri i po odsto, mi strahovito dižemo plate i penzije i životni standard, jer inflacija ide ispod tri odsto. Sve će manje biti problema, što znači da očekujem i smanjenje nivoa kamatnih stopa na stambene kredite i porast potrošnje", istakao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, ukoliko privredni rast bude ispod dva posto - u problemu smo, jer nećemo moći da "izguramo" planirane projekte.

"Ako budemo na projektovanih tri i po posto ili čak četiri odsto privrednog rasta, izguraćemo sve te projekte i imati drastično povećanje plata i penzija u budućnosti. Ovu godinu smo završili na 2,6 odsto rasta, a EU je završila na 0,6 odsto", rekao je Vučić novinarima.

Predsednik je naveo da se konačna procena očekuje za mesec do mesec i po dana.

"Nama Međunarodni monetarni fond i Svetska banka predviđaju da sledeće godine budemo najbolji u regionu po stopi rasta. To možemo da uspemo samo ako mnogo ulažemo u investicione projekte", istakao je Vučić.

Vučić: Težak razgovor sa Rio Tintom, pitanje da li će podneti tužbu ili ne

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je imao težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta i da se naša zemlja suočava sa pitanjem da li će ta kompanija podneti protiv nas tužbu ili ne, ali i sa pitanjem da li ćemo prihvatiti celokupnu agendu rasta ili ne.

"Razgovarao sam sa ljudima iz Rio Tinta i gledao, u skladu sa onim što se dešava - demonstracije su svuda u svetu, i pričao sa njima o brojevima. Oni znaju za odluku naše vlade. Mi se suočavamo hoće li oni ili neće da podnose tužbu", rekao je Vučić novinarima. 

Kaže da je njegova pozicija kao predsednika nešto drugačija, kao nekog ko ima autoritet, jer je dobio veliko poverenje naroda i da nikada nije krio šta misli o Rio Tintu.

"Želim da razgovaram i sa Anom Brnabić i drugima, imali smo težak razgovor i rekao sam da moraju da ponude najčistije rešenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan - najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će da rade. I pitao sam prvi put kolika će biti plata zaposlenih. Najniža neto plata bi bila 1.000 evra na zapadu Srbije, a tek ostali uticaji... Nivo investicija u pet godina bio bi svake godine na 20 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija. Zamislite samo kako bi to ojačalo Srbiju", naglasio je Vučić.

Rekao je da je pitanje za budućnost da li ćemo moći da se dogovorimo ili ne, ali da je važno da ih mi saslušamo.

"I idemo pred narod i otvoreno razgovaramo o svemu, ne a priori. Da pitamo mogu li naši ljudi da budu sigurni, da li mogu da budu čiste naše planine i reke, ali  to nije posao za danas ili sutra ili prekosutra, već za sledeću vladu. O tome sam morao da razgovaram i molio sam ih da ne preduzimaju mere zaštite svojih interesa", rekao je Vučić. 

Naglasio je da je to i pitanje hoćemo li prihvatili ili ne, celokupnu agendu rasta naše zemlje.

Vučić je dodao da je Rio Tinto bio prisutan u Srbiji odlukom nekih drugih vlada od 2004. godine.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar VučićDavos
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva