:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Jun 22, 2022   12:29

0

217

Vučić, Rama i Kovačevski sutra u Briselu

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje Otvorenog Balkana doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan koji se sutra održava u Briselu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Navodi se da su u današnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Albanije Edija Rame i predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

"Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama", navodi se u saopštenju.

Navodi se da su lideri svesni da teme o kojima će razgovarati na samitu neće biti lake, ali da će njihovo učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Takođe, dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih naših građana", stoji u saopštenju.

Kovačevski: Bez napretka kredibilitet EU na Balkanu narušen

Ako se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, to će biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet Evropske unije na Balkanu, poručio je danas premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

"Edi Rama, Aleksandar Vučić i ja smo danas doneli odluku da reafirmišemo stav da Severna Makedonija, Albanija i Srbija imaju evropsku budućnost", napisao je Kovačevski na Fejsbuku.

On je naveo da će stavove o ovoj temi sutra zajedno preneti na samitu EU o Zapadnom Balkanu u Briselu.

"Odlučili smo da pred prijateljskim zemljama, koje su posvećene ekonomskom i političkom napretku regiona i koje su posvećene brzim i odlučnim evropskim integracionim procesima, ponovimo svoju posvećenost evropskom putu širom Zapadnog Balkana", istakao je Kovačevski.

On je dodao da Severna Makedonija ima dokazane prijatelje u zemljama članicama EU.

"To su zemlje koje gledaju u budućnost, za razliku od prošlosti, i od kojih mi, Albanija, ali i region imamo punu podršku u ispunjavanju strateškog cilja - članstva u EU", napisao je Kovačevski.

"Ako se ne obezbedi napredak procesa evropskih integracija, to će biti ozbiljan problem i udar na kredibilitet EU na Balkanu. Svoje stavove o ovoj temi prenećemo zajedno, na samitu EU o Zapadnom Balkanu, na širokom forumu, u centru evropske diplomatije", naveo je Kovačevski.

Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića saopštila je ranije danas da su nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje Otvorenog Balkana doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan koji se sutra održava u Briselu.

Izvor: TV Most, Saopštenje

BriselZapadni BalkanEUAleksandar VučićEdi RamaDimitro Kovačevski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva