:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2021   23:52

0

108

Vučić: Razgovaraću sa Šmitom i reći mu šta mislim

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, uz puno razumevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati sa novim visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, ali da će mu otvoreno reći svoj stav - da Srbija nije srećna zbog načina na koji je postavljen, da je protiv primene Bonskih ovlašćenja i da bi svaka akcija protiv zvaničnika RS bila katastrofalna po bezbednost regiona.

Na pitanje da li neko na njega vrši pritisak da razgovara sa Šmitom, sa kojim predstavnici RS ne žele da razgovaraju, nezadovoljni što je na funkciju postavljen bez mandata SB UN, Vučić je rekao da ga niko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Šmitom.

“Razgovarao sam sa njim, i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Šmita poznajem, on je pomagao i kada su izolovali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara sa Dodikom i razgovarao je sa njim u Istočnom Sarajevu”, rekao je Vučć za TV Hepi.

Kako kaže, rezume Dodika i RS, ali i Šmita, njihove pozicije, ali Srbija mora da ima svoju poziciju.

“Nismo srećni, oktroisan je izbor, ali objektivne su okolnosti. Kada budem smatrao za shodno, sa Šmitom ću da razgovaram, ali ću mu reći otvoreno da sam potpuno protiv primene Bonskih ovlašćenja, da je za nas loša Inckova odluka i da bi svaka vrsta akcije protiv Dodika i zvaničnika RS bila katastrofalna po stanje stabilnosti u region”, rekao je Vučić.

Dodao je da Šmit izuzetno inteligentan čovek, za kojeg se, kaže, nada da će imati više takta i želeti da čuje srpsku stranu, posebno RS.

Dodao je da su odnosi Srbije i RS najbojli u istoriji, da on i Dodik nikada neće reći ružne reči jedan o drugom, ali da to ne znači da moraju u svakom pitanju da se saglase.

“Razumem poziciju RS, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju da razumeju da Srbija ima 61 odsto investicija na Zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 odsto. Da li mislite da smem da ugrozim poziciju Srbije ili RS”, rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, ali da nikada ne može da se saglasi sa progonom Dodika.

Daću sve od sebe da razgovaramo sa Bošnjacima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će dati sve od sebe da bi se sa Bošnjacima u BiH selo i racionalo razgovaralo da bismo, kako je rekao, razumeli koliki je njihov bol zbog Srebrenice, ali i da oni razumeju kolika je naša bol zbog svih zločina počinjenih nad Srbima.

Uveren je, kaže predsednik, da će to jednog dana biti normalno, jer razgovarati je normalno čak i na bojnom polju.

Vučić je rekao da priča da Srbija krije ratne zločince ne stoji i da je to, kako je rekao, naobičnija propaganda jednog tajkunskog medija - N1.

"Mi imamo određene sporazume sa BiH, koji podrazumevaju da oni nama ne isporučuju one koje mi gonimo i da mi ne izručujemo one koje oni potražuju", rekao je Vučić i istakao da niko u Srbiji neće štiti ratne zločince.

Gostujući na Hepi televiziji, Vučić je rekao da kada BiH traži da im isporučimo Duška Kornjaču (ratni komandantopštine Čajnice) , oni znaju da na to nemaju pravo, da to nije materijalno pravno moguće.

Ponovio je da je Kornjača državljanin Srbije od 2007., a sada ti isti, koji su mu dali državlanstvo, želeli bi, kaže, da mi hapsimo ljude koje nemamo pravo da hapsimo.

"Neću da učestvujem u hajci protiv sopstvenog naroda, jer ne učestvujem ni u hajci protiv vašeg naroda...", rekao je Vučić.

Ponovio je da razume da Bošnjake boli kada se spominje "nož, žica, Srebrenica" i to, istakao je, nije normalno to uzvikivanje, kao što nije normalno pominjati "žutu kuću", jer se time aludira da će neko Srbima da vadi organe.

"Zato sa Bošnjacima moramo da sednemo i da razgovaramo, da kažemo da to nije dobro. Moramo da razgovaramo da bi videli da ih ne mrzimo, da ne sanjamo da će oni da nestanu, a da oni ne sanjaju osvete prema Srbima", rekao je.

Na konstataciju da neki protivnici predsednika smatraju da bi trebalo da ide svake godine u Srebrenicu i da ga svake godine tamo kamenuju sve dok Bošnjacima ne bude dosta, Vučić kaže da u Srebrenicu ne može bez poziva, ali i da ga niko više i ne zove.

"Postoje stvari na koje nemate odgovor, kao što je da sam ja hteo u Srebrenici sam sebe da ubijem i da je to Srbija organizovala...", rekao je predsednik.

Izvor: Танјуг

BiHVučićDodikŠmitSrebrenica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva