:

:

TV Most

clock

Novembar 12, 2020   13:40

0

159

Vučić sa ambasadorima Kvinte i EU o najaktuelnijim pitanjima

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji o borbi protiv KOVID-19, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Samitu u Sofiji, regionalnom povezivanju Zapadnog Balkana, te brojnim projektima koji za cilj imaju ubrzani napredak čitavog regiona, kao i o Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je evropskom putu Srbije i daljim koracima u učvršćivanju saradnje i partnerstva između naše zemlje i država Kvinte u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić je zahvalio ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Italija, Nemačka i Francuska) i šefu Delegacije EU u Srbiji na iskazanoj snažnoj podršci za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i na tome što su izrazili optimizam da će dijalog dati jasne i pozitivne rezultate za građane svih zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik je naglasio da između Beograda i Prištine i dalje postoje razlike u pristupu, ali da je Srbija odlučna da nastavi putem očuvanja stabilnosti u regionu i da će ostati posvećena dijalogu i nalaženju kompromisnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, predsednik Vučić je podsetio da je u tom kontekstu napravljen i prvi konkretan korak u realizaciji inicijative „Mali Šengen“, budući da je između Republike Srbije i Republike Albanije potpisan međudržavni Sporazum o slobodnom kretanju građana sa ličnom kartom.

Predsednik Vučić je dodao da su Srbija, Severna Makedonija i Albanija potpisale i Memorandum o razumevanju i saradnji u borbi protiv KOVID-19, što je pozitivno ocenjeno i na nedavnom Samitu u Sofiji, na konferenciji Berlinskog procesa o Zapadnom Balkanu.

Predsednik je istakao da u sklopu politike Srbije, koja je usmerena na saradnju i očuvanje stabilnosti u regionu, ovi sporazumi donose konkretnu korist koju će osetiti građani sve tri zemlje, i koja će im doneti dodatnu sigurnost.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu - koje obuhvataju i inicijativu „Mali Šengen“ - kao i "Zelena agenda", koju su potpisale Srbija i svi lideri regiona, toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, te da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju same Unije sa Zapadnim Balkanom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Predsednik Vučić je sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU razmenio mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i istakao važnost programa nove Vlade koja će nastaviti da vodi odgovornu politiku u pogledu makroekonomske stabilnosti, daljeg ekonomskog rasta, unapređenja vladavine prava i ubrzanog procesa reformi.

U tom smislu, istakao je predsednik, dalje učvršćivanje partnerstva i saradnje sa svim relevantnim institucijama Evropske unije ostaje jedan od prioriteta u narednom periodu, imajući pre svega u vidu dobru praksu zemalja članica EU.

Vučić je izrazio spremnost da Srbija poveća ulaganja u „Zelenu agendu“.

Predsednik je posebno istakao da je potpuno razumljivo što je fokus Unije usmeren na borbu protiv pandemije KOVID-19 i na suzbijanje njenih posledica, budući da su se gotovo sve svetske agende promenile i prilagodile nastaloj situaciji koja je više nego ozbiljna.

On je dodao da će i EU, Velika Britanija i SAD u Srbiji uvek imati pouzdanog prijatelja i partnera u borbi protiv ove bolesti, jer upravo u teškim vremenima i izazovima treba pokazati solidarnost i ozbiljnost, što je naša zemlja do sada više puta pokazala u praksi.

On je zahvalio Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne u otklanjanju njenih ekonomskih posledica.

Istu zahvalnost na podršci je izrazio i zemljama Kvinte koje nisu članice EU - SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost nastavku borbe protiv zarazne bolesti KOVID-19.

Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU pozdravili su opredeljenje nove Vlade Srbije da intenzivira rad na unapređenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, slobode medija, kao i ostalih oblasti koje su od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

Ambasadori i šef Delegacije EU pozdravili su i nastavak opredeljenja nove Vlade u pogledu težnji Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga, ekonomske i druge saradnje sa zemljama Kvinte.

Vučić se sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Americkih Država Entonijem Godfrijem, Velike Britanije Šan Makleud, Francuske Žan-Lujem Falkonijem, Italije Karlom Lo Kašo i Nemačke Tomasom Šibom, kao i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, Semom Fabricijem.

Izvor: Танјуг

VučićEUambasadori Kvinte
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva