:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 26, 2021   19:32

0

66

Vučić: Sastanak o dijalogu neće biti lak ni za jednu stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da ne očekuje da će sastanak posvećen nastavaku dijaloga između Beograda i Prištine biti lak i lep ni za jednu stranu, ali da su razgovori jedino rešenje.

Na pitanje novinara da li očekuje da Aljbin Kurti, ukoliko se pojavi na tom sastanku u maju, bude kooperativan, Vučić je rekao da ne treba previše očekivati od jednog sastanka, ali da je dobro da sastanci postoje i da se razgovara, jer tako mogu da se umire tenzije.

"Naš posao je da garantujemo bezbendost za naše ljude i da vidimo šta možemo da učinimo za njih i zbog toga smo motivisani da dolazimo u Brisel. A, da li će biti lako? Niko ne očekuje da bude lako, niti će nama, niti će njima da bude lako i lepo. Ipak, bolje da razgovramo, uvek morate da razgovarate jer je to jedino rešnje", naveo je Vučić.

Poručio je da ako neko misli da u razgovorima i pregovorima nije rešenje odnosno da je rešenje u nečem drugom, da se sa tom politkom nikada neće saglasiti.

Vučić: Važni sastanci, na prvom mestu dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, sumirajući dvodnevnu posetu Briselu, da je imao mnogo važnih sastanaka sa evropskim zvaničnicima, u kojima su ključne teme bile evropske integracije Srbije, vladavina prava, kao i usaglašavanje spoljne politike sa Unijom.

“Pre svega, evropske integracije Srbije i sve što ide uz to, a to je na prvom mestu dijalog Beograda i Prištine, koji se nastavlja 11. maja”, rekao je Vučić novinarima.

Kako je rekao, važno je da vidimo kakvi će biti zahtevi Albanaca, dok mi, ističe, nemamo nikakav zahtev osim da bude ispunjeno sve što je potpisano i dogovoreno.

“Dolazimo u dobroj veri i verujem da ćemo naići na otvorena vrata I da ćemo moći da razgovaramo o važnim rešenjima, pre svega očuvanje mira i stabilnosti, a zatim i kompromisnim rešenjima za dugotrajan mir na Balkanu”, rekao je Vučić.

Razgovaralo se, kaže, i o vladavini prava, na čemu je Srbija, dodaje, počela ubrzano da radi u poslednjih nekoliko meseci.

“Verujem u dobre rezultate i mislim da taj napredak primećuju i u EK. Videćemo šta će reći kroz izveštaj, ali verujem da će trud i angažman biti nagrađen od EK, već na kraju juna kada bude međuvladina konferencija”, rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da Srbija može u jednom potezu da otvori čitav klaster do kraja godine, pa i dva, ali je primetio da je za to je potreban veoma posvećen rad sa naše strane.

Posebna politička tema, naveo je, bila je naše prihvatanje ili sjedinjavanje sa deklaracijama EU, što je sada na nivou nešto više od 52 odsto.

“U određenim stvarima to za nas nije lako, posebno u odnosu na KiM, ali ćemo dati sve od sebe da povećamo procenat saglasnosti sa politikom EU, do 60 procenata. Imamo problema sa nekim drugim ograničavajućim faktorima, kao što je teritorijalni integritet naše zemlje. Ne želimo da radimo u korist svoje štete”, rekao je Vučić.

Izvor: T a n j u g

Aleksandar Vučićdijalog BG-PREU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva