:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 03, 2022   23:33

0

128

Vučić sutra u Berlinu, Šolc pokušava da “oživi” dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca boraviti u Berlinu, a sa Šolcom će razgovarati na najaktuelnije ekonomske i političke teme o ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine...

Istog dana, Šolc će primiti i premijera privremenih prištinskih instituacija Aljbina Kurtija, a na te sastanke nemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine, pa će, nakon odvojenih razgovora Vučića i Kurtija sa Šolcom, sa njima razgovarati i Miroslav Lajčak.

Kako je na svom tviter nalogu naveo nemački ambasador u Prištini Joern Rohde „oba sastanka će se fokusirati na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju".

Sastanci će, naveo je Rohde takođe poslužiti za podršku dijalogu Kosova i Srbije koji vodi EU" i dodao da je u cilju podrške dijalogu Šolc pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji će, kako tvrdi nemački ambasador, održati zajednički sastanak sa Kurtijem i Vučićem.

Ukoliko bi do tog sastanka došlo to bi bio prvi susret Vučića i Kurtija od 19. jula prošle godine kada su se susreli u okviru dijaloga u Briselu.

Predsednik Srbije je ranije danas rekao da sastanak sa Šolcom, da ne očekuje lak razgovor i da strahuje od njega.

"To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor", rekao je Vučić.

On je i pre nekoliko dana rekao da nema prevelika očekivanja od tog sastanka, već da očekuje da sasluša primedbe na ponašanje Srbije i da ima priliku da kaže stav naše zemlje.

"Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija", konstatovao je tada Vučić.

Domaći i strani analitičari saglasni su da je razgovor u Berlinu pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine i aktivnije se uključi u rešavanje kosovskog pitanje, ali da je ishod neizvestan.

Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kao cilj ovih razgovora i želju Nemačke da bude aktivnija na Zapadnom Balkanu gde je Srbija, kako kaže ključna država, a Kosovo ključno nerešeno pitanje, vidi i to da Šolc želi da se reše pitanja oko kojih bi i Moskva mogla da bude zainteresovana.

Petrič istovremeno skreće pažnju da će ovi ragovori, kako kaže pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rešavanju kosovskog pitanja.

I diplomata Zoran Milivojević ističe želju Nemačke da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog čvora, da se obnovi dijalog na najvišem nivou, ali skreće pažnju da neće biti značajnijeg pomaka, ukoliko SAD ne izvrše pritisak na Kurtija.

Izvor: T a n j u g

BerlinOlaf ŠolcAleksandar Vučićdijalog BG-PRAljbin KurtiMiroslav Lajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva