:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2022   13:12

0

122

Vučić: U Pragu ću dati pristojan odgovor na pritiske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić štigao je u Praški zamak, gde se danas održava prvi sastanakEvropske političke a njega je, kao i ostale zvaničnike, dočekao predsednik Vlade Češke Petr Fiala.

Vučić je obraćanju novinarima izjavio da u Prag dolazi čistog obraza da se nije uplašio onih koji prete Srbiji zbog neuvođenja sankcija Srbiji i da će njegov odgovor evropskim liderima biti pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan.

Na pitanje da li može doći do potpunog prekida poregovora zbog neuvođenja sankcija Rusiji, on je odgovorio „ne, zašto bi, jel'' mislite zato što Hrvatska insistira na tome?.

"Mnogo uspeha vam zelim po tom pitanju ne svađam se ni sam kim samo objašnjavam najljubaznije moj odgovor će biti pristojan odgovoran, ozbiljan, dalekosežan", rekao je Vučić.

On je dodao da je Hrvatska, time što je dovela do toga da Srbija ne bude izuzeta od sankcije na uvoz ruske nafte, samo radi svoj posao koji je započela 1941. godine.

Vučić je, kazao da je odavno poznato da će EU uvesti ovu vrstu sankcija,da je ta odluka doneta mnogo tanije, ali da smo mi tražili da ta norma bude izuzeta i derogirana za Zapadni Balkan i Srbiju

„A onda su se komšije pohvalile da su zaslužni za to da nije došlo do derogacije norme za opšte uvođenje sankcije uvoza ruske nafte čime neke zemlje EU jesu izuzete kao Bugarska i Hrvatska, a neki drugi poput Srbije ne. Hrvatska radi svoj posao koji radi više decenija, naše je da nađemo odgovor na to“, poručio je on.

Kazao je da su neki izmislili njegovu izjavu, i ponovio da ne krivi Hrvatsku, jer ona radi svoj posao, sve ono što radi od 1941..

„Ništa promenilo nije. Neka rade svoj posao, neka nastave. Što se nas tiče govoriću o određenim dubinskim, strateškim i važnim dalekosežnim odlukama“, najavio je on.

Vučić je, na polemiku hrvatskih novinara, ponovio da ne krivi Hrvatsku, i upitao kako im je pala na pamet NDH.

„Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način, da platimo veću cenu. Što se tiče uvođenja sankcija niste vi iz Hrvatske ti koji ćete da vodite politiku Srbije, nju će voditi građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika a protiv svih koji misle da mogu da nameću svoju volju. Veoma sam ponosan da je Srbija slobodna zemlja, i da sama donosi odluke“, naglasio je on.

Srbija će voditi politiku u skladu sa voljom građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku na samit u Pragu rekao je da će govoriti o dubinskim, strateškim i važnim ekonomskim i političkim dalekosežnim odlukama u narednom periodu, a da će Srbija voditi svoju politiku u skladu sa voljom građana.

On je zahvalio na srdačnom dočeku predsedniku češke Vlade Peteru Fijali.

"Hvala ljubaznom domaćinu Petr Fijala na srdačnom dočeku", objavio je predsednik Vučić na instagram nalogu budućnostsrbijeav.

U Pragu se danas održava prvi sastanak nove inicijative Evropske političke zajednice na kojoj učestvuju vlade iz 44 evropske zemlje, kako članice EU, tako i one koje to nisu.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

VučićPrag
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva