:

:

TV Most

Foto: Instagram

clock

April 02, 2023   15:34

0

146

Vučić: Verujem da ćemo na sajmu privući veliko interesovanje italijanskih kupaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije na sajamu vina u Veroni i izrazio nadu i uverenje da će vina izložena na štandu privući veliki broj italijanskih kupaca.

"Mislim da je ovde mnogo autohtonih vina Srbije, veoma dobrih vina iz Severne Makedonije i Albanije i verujem da ćemo privući sigurno veliko interesovanje kupaca vina, i da ćemo dovesti puno italijanskih vinara u novembru u Beogradu", rekao je Vučić.

Dodao je da je namera i želja cele regije Zapadnog Balkana da se unapredi proizvodnja vina i grožđa.

Vučić je sajam obišao u društvu predsednika vlade Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim i premijera Vlade Albanije Edija Rame.

Na sajmu su Vučića dočekali guverner regiona Veneto u Italiji Luka Zaja i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Na zajedničkom štandu predstavljano je više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije.

Vina na štandu Open Balkan predstavljaju vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana. 

VinItali je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu.

Na sajmu učestvuje 4.500 izlagača, a očekuje se i rekordan broj posetilaca.

Vučić: Sutra sa Meloni, pokušaću da dođe i proba vina Otvorenog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je razgovarao telefonom sa premijerkom Italije Đorđom Meloni. 

Tokom boravka na prostoru gde se predstavljaju vina država Otvorenog Balkana kazao je da su se dogovorili da sutra imaju sastanak. 

Poručio je da će pokušati da je dovede na sajam u Veroni gde se zajednički predstavljaju vina Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru Inicijative Otvoreni Balkan. 

Rekao je da očekuje da će premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski pomoći da italijanska premijerka poseti vina Otvorenog Balkana.

Vučić: Važno sačiniti ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom do kraja 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je važno da Srbija do kraja godine sačini ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom. 

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović koji je sa Vučićem na sajmu Vina Italije u Veroni rekao je da je ugovor strateška stvar te da će sledeće nedelje biti u poseti Kini. 

"To je strateška stvar. Otvorićemo najveće tržište na svetu za domaća vina. Da naši vinari prodaju tamo kao u Srbiji, i da svi Kinezi koji dođu u Srbiju tako znaju gde dolaze", rekao je on. 

Tajani: Želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU i spremni smo za to

Ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da Italija želi da vidi sve zemlje Zapadnog Balkana u EU i da je spremna za to.

Tokom obilaska Sajma vina u Veroni Vinitaly 2023, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Severne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, Tajani je istakao da je taj sajam veoma značajan ne samo za Italiju, već i za njima prijateljske zemlje, kao što su one iz Zapadnog Balkana. 

Rekao je da su vina sa Zapadnog Balkana veoma dobra i da je veoma važno da se osnaži saradnja Zapadnog Balkana i Italije.

"Piti vino je stil života. To nije samo kuhinja. Ostati zajedno sa dobrim vinom znači stvarati prijatelje. To je veoma važno za nas. Italija želi da sarađuje više sa Zapadnim Balkanom i da se jače uključi u odnose sa hranom i veoma naporno radimo. Sutra u Rimu će biti veoma važan događaj u koji su uključeni svetski predstavnici. Mi, kao Italija, želimo da vi svi budete deo EU. Mi smo spremni za vas, ne samo poljoprivreda, već i industrijski sektor", rekao je Tajani.

Predsednik regije Veneto Luka Zaja na štandu Veneto poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom i premijeru Albanije Ediju Rami.

"Veoma ste dobrodošli, znam da ste dosta proputovali da bi došli ovde i hvala vam što ste dosli. Nadam se da ćemo se sresti na Otvorenom Balkanu u novembru u Beogradu", poručio je Zaja, na šta mu je Vučić odgovorio da je dobrodošao i da s nestrpljenjem očekuje njegov dolazak.

Izvor: T a n j u g

VinItaliVeronaSajam vinaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva