:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2022   19:09

0

176

Vučić: Zadovoljan razgovorima, većina razume težinu situacije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zadovoljan razgovorima koje je obavio sa predstavnicima izbornih lista, u okviru konsultacija o mandataru nove vlade, dodajući da mu se čini da je većina političkih stranaka razumela težinu situacije sa kojim se suočavamo.

"Važno je da smo razgovore obavili, iako oni ne znače da smo se u svemu saglasili i da po mnogiim pitanjima mislimo isto ili slično, ali smo mogli da razgovaramo, što je dobro za sprsku demokratiju", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

On je izrazio žaljenje što “jedna i po lista” nije bila zainteresovana da učestvuje u onome što je građenje institucija i ustavna odgovornost.

“Ali, verujem da će se to promeneiti, a bilo bi važno za demokratski poredak”, rekao je Vučić.

Dodao je da je zadovoljan konstruktivnošću, korektnim odnosima i relativno dobrim nivoom odgovornosti za situaciju u zemlji.

Vučić je danas, i prošle sedmice u četvrtak i petak, obavio konsultacije sa predstavnicima lista koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Čim me obaveste o većini predlažem mandatara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, da je završio konsultacije sa strankama i listama koje su osvojile mandata na prošlim izborima, i najavio da će, čim ga SNS, koja da treba da počne razgovore sa SPS, obavesti da je obezbedila većinu, saopštiti mandatara.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da su ga SNS i njeni koalicioni partneri obavestili da već imaju većinu u skupštini, koja se kreće od 130 do 160 narodnih poslanika.

„Zamolio sam ih da me, kada završe razgovore, obaveste o tome, da bi mogao u pisanoj noti, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, mandat da poverim licu koje predloži SNS, a koje ne mora nužno da bude iz te stranke“, objasnio je on.

Rekao je da broj od 130 do 160 poslanika, koliku većinu očekuje u skupštini SNS, pokazuje da postoje tri ili četiri potencijalne opcije.

„Kada budu znali tačno na koji način žele da formiraju vladu, a to očekujem odmah posle konstituisanja skupštine, rekao sam da me informišu o tome koga žele da predložim za mandata, i uvere da su obezbedili dovoljan broj glasova za većinu. Istog dana, a najkasnije u roku od 24 sata od toga predložiću mandatara za sastav nove vlade i tada ustavna uloga predsednika u ovom procesu se završava“, podvukao je Vučić.

On je preneo da je proteklih dana sa svojim timom razgovarao sa predstavnicima izabranih lista u Narodnu skupštinu Srbije, u skladu sa Ustavom Srbije i zakonu o izboru narodnih poslanika.

„Obavili smo konsultacije sa 11 izbornih subjekata i verujem da smo, ne samo obavili ustavnu ulogu, već i razgovarajući saznali nešto više o propramima političkih stranaka, a i odnosu države prema pojedinim pitanjima mogli su da čuju od nas“, kazao je on dodajući da su konsultacije bile važne i vrlo dobre.

Preneo je da je razgovarao sa predstavnicima manjinskih stranaka,čiji su zahtevi različiti.

Tako je kazao da što se albanske partije tiče ona je za integraciju na lokalnom i regionalnom nivou, ne i na republičkom.

Kada je reč o SVM razgovarano je, kako je rekao, o nastavku saradnje, koja je bila na dobrobit zemlje i doprinela najboljim odnosima Srba i Mađara.

Iz „Muftijinog amaneta“; kazao je da su imali istu želju.

Što se predstavnika hrvatske manjine u Srbiji tiče, rekao je da je razgovarano o problemima Hrvata u našoj zemlji i potencijalnom učešću u budućoj vladi.

Istakao je da je razgovarao i sa drugim političkim listama različitog programa, opredeljenja, sa Zavetnicima, Dverima, D Š, koji su izneli svoje opredeljenje i zahteve po pitanju KiM, neuvođenja sankcija Rusiji, i nekih drugih događaja od Evro prajda do zahteva za ukidanjem nedelje kao radnog dana.

„Neke zahteve smo prihvatili neke ne“, objasnio je on.

R ekao je da je razgovarao i sa predstavnicima liste koju je predvodila Marinika Tepić, dodajući da su tri političke stranke došle, a dve se nisu odazvale.

Ti razgovori su, preneo je, bili, i pored razlika, otvoreni i korektni.

„Izrazili su želju da ostanu u opoziciji. To je nešto što je bilo očekivano“, kazao je on.

Sa poslanicima POKS-a, rekao je, imao je posebne razgovore, na njihov zahtev.

Izneli su državnotvorni pristup, govorili o ključnim, vitalnim pitanjiima od interesa za zemlju, uz relativni nivo saglasnosti, dodao je on.

R azgovarano je, kaže, i sa predstavnicima SPS-JS-Zeleni, sa kojiam je razmotrena dosadašnja uspešna saradnja.

Vučić je kazao da bi uskoro trebalo da počnu razgovori SNS i SPS, a da li će se na taj način formirati većina ostaje da se vidi.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Vučićkonsultacijemandatar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva