:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 10, 2020   15:25

0

147

Vukosavljević obišao arheološki lokalitet Drenovac

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević obišao je danas arheološki lokalitet Drenovac u opštini Paraćin, u pratnji rukovodioca Slaviše Perića, višeg naučnog saradnika Arheološkog instituta u Beogradu, i upoznao se s rezultatima dosadašnjih istraživanja na tom mestu.

 

Tom prilikom, ministar je izjavio da je Srbija "krcata" arheološkim lokalitetima iz svih perioda ljudske istorije i da se u prethodne četiri godine više ulagalo u otkrivanje, zaštitu ali i popularizaciju arheoloških istraživanja.
"Srbija ima vrsne kadrove u ovoj oblasti, ali se mora reći da je arheologija jedno vreme bila u zapećku kada je reč o našoj kulturnoj politici, i istaći kako smo u poslednjim godinama započeli neku vrstu renesanse arheološke nauke na ovim prostorima. U tom smisli, potreban je veći budžet za kulturu čiji bi jedan deo odlazio i na istraživanje arheoloških nalazišta”, kazao je Vukosavljević.
On je dodao da se danas nalaze na jednom takvom lokalitetu, koje istražuje slojeve civilizacije od vinčanske do starčevačke kulture, a čiji je centralni deo na teritoriji Srbije, tako da postpoje beskrajne mogućnosti za otkrivanje i studiranje jedne tako velike, po mnogima najstarije, evropske civilizacije.
Vukosavljević je iskoristio ovu priliku i da se osvrne na, kako je rekao, "nedopustiv nehat iz prethodnih decenija”, a u pitanju je proširivanje auto puta 1985. godine i to direktno kroz sredinu ovog nalazišta, čime su nepovratno uništene "ko zna kakve sve arheološke dragocenosti”.
"Novim zakonima i praksom, ovakvi postupci danas ne mogu da se ponove”, naglasio je ministar.
On je ocenio da je arheologija jedan veliki i nedovoljno iskorišćen potencijal kulturnog ambijenta srbije, ne samo kada je reč o najstarijim nalazištima već i onim iz rimskog, vizantijskog ili srednjevekovnog perioda, i da je u narednom periodu potrebno kontinuirano ulaganje u tako značajnu nauku kao što je arheologija, a time posredno i u turističku ponudu jedne ozbiljne države.
Ministarstvo kulture i informisanja podržava projekte koji se tiču ovog lokaliteta od 2004. godine, a u periodu od 2016. do 2020. godine za potrebe kontinuiranih arheoloških istraživanja, konzervacije i restauracije, radionica za istraživanje i edukaciju, kao i prezentacije neolitske arhitekture Drenovca, izdvojilo je sredstva u iznosu od 18.750.000 dinara, od čega u 2020. godini 5.400.000.
Nosilac projekta je Arheološki institut u Beogradu, a tokom skoro dve decenije istraživanja, pored značajnih rezultata koja su donela iskopavanja i konzervacija, mnogo je urađeno i na promociji ovog bogatog neolitskog lokaliteta - odlukom Vlade Srbije utvrđenog za nepokretno kulturno dobro, kao i dostupnosti tih rezultata široj javnosti.
U tom kontekstu finansirana je izgradnja i uspostavljanje Centra za proučavanje neolita Balkana - rasadnika budućih studija iz ove oblasti, baze za konzervaciju baštine neolita, ali i ekološkog i turističkog centra ovog dela Srbija.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva