:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2020   12:25

0

112

Vulin: Razvoj sistema PASARS i modernizacija radara „Žirafa"

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO Duško Žarković prisustvovali su danas ispitivanjima rada protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama "Igla” uvezanog s modernizovanim osmatračko akvizicijskim radarom "Žirafa".

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Vulin je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici rekao da je razvoj protivavionskog sistema PASARS, zajedno sa modernizovanim radarom "Žirafa“, velika stvar ne samo za protivvazduhoplovnu odbranu, već za čitavu vojsku Srbije.
"Vojska Srbije neprekidno se modernizuje. Naši ljudi se obučavaju i ono što je najvažnije, pokazujemo da su naši inženjeri i naši konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj tehnici i našoj tehnologiji. Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu", rekao je ministar odbrane.
On je naglasio da je "naše samo ono što je proizvod naše pameti i što sami proizvedemo, jer sve drugo podleže tuđim odlukama, nekim drugim pravima i ne može da se koristi onako kako mislimo da treba".
Prema rečima pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenada Miloradovića, trupna protivvazduhoplovna odbrana godinama je bila zapostavljana i u zemlji i kod mnogo razvijenijih zemalja, a pogotovo u prethodnoj eri ekspedicionih i asimetričnih sukoba, ali se sada ponovo intenzivno radi na njenom poboljšanju.
On navodi da su sistem PASARS-16 - samohodno protivavionsko oruđe bazirano na topu „Bofors“ 40 mm i modernizovani radar „Žirafa“ koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, dva sistema koji čine osnovu modernizovane trupne PVO.
Miloradović je istakao da je osnovna varijanta protivavionskog sistema PASARS uvedena u naoružanje prošle godine i dodao da su u skladu sa principima spiralnog razvoja u toku završna ispitivanja novih podsistema koji će dodatno da unaprede to protivavionsko oruđe.
Rukovodilac projekta na zadatku Usavršeni protivavionski sistem „Bofors“ - Pasars, kapetan Aleksandar Stanojević iz Vojnotehničkog instituta, rekao je da je opit po svim parametrima protekao uspešno.
Ispitivanjima su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva