:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 20, 2019   12:00

0

81

Za CG demarkacija završena, a za Prištinu?

Iako su crnogorske vlasti ranije saopštile da je demarkacija sa tzv. Kosovom završena, u Prištini se ponovo otvara to pitanje o kojem dve vodeće stranke na nedavnim izborima - DSK i Pokret Samoopredeljenje - nemaju isti stav, piše prištinski Zeri.

 

Ne navodi se, međutim, šta je to o čemu se dve stranke ne slažu kada je reč o sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za Crnu Goru, koja je priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, pitanje demarkacije je završeno, rekao je šef Sektora za integrisano upravljanje granicom u crnogorskom ministarstvu unutrašnjih poslova, Milan Paunović za Zeri.

Paunović je rekako i da Crna Gora čeka formiranje nove prištinske vlade kada će, kako je rekao, uputiti poziv članovima radne grupe za demarkaciju, koja će primeniti ranije potpisani sporazum.

Predsednik Pokreta Samoopredljenje i kandidat za premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurtin, izjavio je nakon izbora da će mu kada preuzme vlast prva stvar biti da sa Crnom Gorom razgovara o demarkaciji i preispitivanju ranije potpisanog sporazuma.

"Razgraničenje između Crne Gore i Republike Kosovo okončano je potpisivanjem sporazuma i tim sporazumom Crna Gora i Kosovo su preuzeli obavezu da dovrše razgraničenje državne granice kako je definisano ovim sporazumom", kaže Paunović.

Zeri piše da je Priština sporazum o demarkaciji ratifikovala tek nakon što je dodatni dokument potpisan između kosovskog predsednika Hašima Tačcija i tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

A prema tom dokumentu, navodi se, dogovoreno je formiranje zajedničkog radnog tela koje će identifikovati eventualne problem demarkacije, što je potvrdio i Paunović, koji kaže da sporazum podrazumeva i prilagođavanje "granične linije" tokom obeležavanja linije razgraničenja na terenu.

Zeri piše da je prošle godine Priština uputila poziv Crnoj Gori da organizuje sastanak komisija za obeležavanje linije razgraničenja, što do danas nije urađeno.

Iz Crne Gore poručuju da će poziv za sastanak komisije uputiti nakon što bude formirana nova prištinska vlada.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva