Za dve godine 140 transplantacija koštane srži

:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2019   10:57

0

61

Za dve godine 140 transplantacija koštane srži

Transplantacija matičnih ćelija koštane srži je savremen način lečenja brojnih stečenih i urođenih oboljenja, a kod pojedinih bolesti i jedini poznat oblik lečenja. Za dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplantaciju koštane srži Kliničkog centra Srbije, urađeno je 140 transplantacija.

Za odrasle, transplantacije se rade na Vojnomedicinskoj akademiji i u Institutu za hematologiju Kliničkog centra Srbije, a za decu na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Načelnica Odeljenja za transplantaciju koštane srži Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije profesorka doktorka Milena Todorović Balint kaže da je proslavljeno već dve godine rada sterilnog bloka Odeljenja za transplantaciju koštane srži.

"Uradili smo preko 140 transplantacija i preko 40 alogenih transplatacija, a ove godine smo uradili i 55 autolognih transplantacija", ističe doktorka Todorović Balint.

Objašnjava da autologna transplantacija znači da je pacijent sam sebi donor.

"Kod alogenih transplantacija, glavna indikacija je akutna leukemija i tu imamo donore u porodici i u međunarodnom registru", objašnjava doktorka.

Kaže da sterilni blok ima 12 kreveta, četiri izolacione jedinice gde se nalaze bolesnici u programu alogene transplantacije.

"Trenutno čeka 15 bolesnika. Mi smo ustanova koja je pre dve godine počela da radi ovaj vid transplantacija. Vojnomedicinska akademija, Institut za majku i dete i Klinički centar Vojvodine, takođe rade", kaže doktorka Todorović Balint.

Ističe da se u Srbiji sada mogu raditi sve vrste transplantacija.

"Trebalo bi proširiti kapacitete. Bolesnika je sve više, kao i posttransplatacionih komplikacija. Imamo i razvijenu ambulantu za praćene transplantiranih bolesnika, što je veliki doprinos radu ovog odeljenja", ističe Milena Todorović Balint.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva