:

:

TV Most

clock

Septembar 05, 2019   18:29

0

241

Za podsticaje poljoprivrednicima ove godine 37 milijardi dinara

Srbija je ove godine iz budžeta izdvojila 37 milijardi dinara za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

Prema njegovim rečima, sredstva su dodeljivana poljoprivrednicima za povećanje proizvodnje mleka, kupovinu grla stoke, za nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, opreme za preradu proizvoda...

"Politika Vlade Srbije je da se sve više sredstva odvaja za subvencije i podsticaje u oblasti poljoprivrede. Iz godine u godinu su ti podsticaji sve veći, a poljoprivrednici sve lakše mogu da dođu do sredstava iz nacionalnog budžeta, budžeta lokalne samouprave i IPA fondova Evropske unije", rekao je Stanojević za Tanjug na Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu.

Kaže da udeo poljoprivrede u našem BDP-u zauzima značajno mesto, dodajući da će taj udeo biti i veći jačanjem primarne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta.

Osim toga, dodaje on, država podržava razvoj poljoprivrednog gazdinstva i radi na zaštiti proizvoda geografskim poreklom.

"Siguran sam da ćemo u narednim godinama imati i više sredstva iz budžet za poljoprivredu", rekao je Stanojević i pozvao lokalne samouprave da, u skladu sa svojim mogućnostima, subvencijama podržavaju poljoprivrednike.

U Kragujevcu je danas počeo Međunarodni sajam poljoprivrede, gde će se u naredna četiri dana predstaviti oko 200 izlagača, a direktor regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić kaže da je učešće na sajmovima od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače kako bi širili svoj biznis i na druga tržišta, kako u zemlji, tako i u regionu, Evropi i svetu.

O stanju poljoprivrede u Šumadiji i Pomoravlju, dodaje Lučić, podaci govore da je taj kraj, u toj oblasti, ostvario značajan spoljno-trgovinski suficit u prvih sedam meseci ove godine u iznosu od nešto više od 209 miliona evra.

Dodaje i da je ukupan izvoz agrarnih proizvoda sa teritorije Šumadije i Pomoravlja u prvih sedam meseci iznosio nešto više od 31 milion evra uz, kaže, ostvarenje značajnog spoljno-trgovinskog suficita u oblasti agrara u iznosu od 20,2 miliona evra.

"Posebno ohrabrenje je osetno povećanje izvoza mlečnih proizvoda i vina. Na primer, vina smo izvezli šest puta više u prvih sedam meseci ove godine nego u istom periodu prošle", rekao je Lučić.

Osim po dolasku stranih investitora, kaže on, Šumadija i Pomoravlje se mogu pohvaliti podsticajima u razvoj poljoprivrede koji daju efekte.

Na Sajmu u Kragujevcu predstavio se preduzetnik Dušan Tašović iz Knića, koji gaji ljute papričice i prerađuje ih u tegle po domaćem starom receptu.

Kaže da je ove godine od lokalne samouprave dobio pomoć u iznosu od 320.000 dinara, koje je uložio u izgradnju dva plastenika, dodajući da mu je ta pomoć mnogo značila.

Njegov proizvod se trenutno može kupiti samo u šumadijskom kraju, ali, kaže, ima ponude za izvoz u Dubai, Austriju i Crnu Goru, s obzirom da je reč o jedinstvenom proizvodu koji je i brendiran.

Izvor: Танјуг

poljoprivredapodsticajMinistarstvo poljoprivrede
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva