:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 21, 2019   11:52

0

67

Zaev daje ostavku 3. januara 2020, izbori u aprilu

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsednika države Steva Pendarovskog, a koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprotstavila toj ideji jer smatra da tehničkoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalje, niti ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savet odložio početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Zaev: Da mogu vratio bih vreme 13,5 godina unazad

Nakon što je EU odložila datum početka pregovora Severnoj Makedoniji, premijer Zoran Zaev kaže da je ta zemlja na dobrom putu, ali da može vratio bi vreme unazad za 13 i po godina, jer za dve i po godine njegove vlasti je, prema njegovim rečima, toliko toga učinjeno.

"Ako bih mogao da vratim vreme unazad, vratio bih ga 13 i po godina, jer za dve i po godine što sam uradio na međunarodnom i ekonomskom planu pokazuje da smo na dobrom putu", kazao je Zaev za makedonski portal 24info.

Dodao je da je u prvoj polovini mandata ostvaren rast od 3,6 odsto, otvoreno je 54.000 novih otvorena, izvoz je povećan za 16 odsto, a rast industrijske proizvodnje za 9,8 odsto.

Smatra ipak da to nije dovoljno i da se mora raditi još više u situaciji kada su Severnoj Makedoiji svi putevi otvoreni, kada, kako je rekao, imamo samo prijatelje oko sebe i kada ceo svet govori dobro o nama, moramo biti još uspešniji.

A da bi, kako kaže, bili uspešniji svaki građanin mora da promeni stav bez obzira na to da li je reč o sudijama, političarima, gradonačelnicima, odbornicima ili poljoprivrednicima.

"Svi moramo raditi više da bismo bili evropska zemlja kakvu želimo", rekao je Zaev.

Govoreći o rejtingu svoje SDS, sada kada je izvesno da će parlamentarni izbori biti raspisani 15. aprila naredne godine, a da će on podneti ostavku 3. januara i biti na čelu tehničke vlade, Zaev kaže da ta stranka po upravo sprovedenim anketama vodi za tri odsto u odnosu na na najuticajniju opozicionu VMRO DPMNE.

"Znam da bismo do kraja oktobra mogli da sprovedemo sve mere predviđene programom, potrudićemo se da ih sprovedemo do aprila bar kada je reč o povećanju plata, penzija, a za lekare i kapitalna ulaganja u zemlji su otvoreni ekološki projekti, ukinute su kvote, donesen je zakon o osnovnom obrazovanju", rekao je premijer.

Dodao je da će se nastaviti rad i na nekim značajnim infrastrukturnim projektima.

Nakon odluke Francuske da stavi veto Severnoj Makedoniji na dobijanje datuma za otvaranje pregovora o priključenju EU, u Sofiji je najavljen protest ispred francuske Ambasade, a u Skoplju opozicija trijumfuje zbog odluke o prevremenim parlamentarnim izborima.

Trijumfalizam je posebno izražen kod najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, a njen lider Kristijan Mickoski je na svom fejsbuk profilu napisao:

"Sramota, sramota, nepravda... Zoran Zaev i ova vlada su gotovi. Od 3. januara tehnička vlada, do izbora 12. aprila. Iako su vremena teška, izbori nikada nisu bili jasniji.. Zajedno idemo ka velikoj pobedi koja će doneti oporavak Makedonije ", napisao je Mickoski na svom fejsbuk profilu.

Najavio je pobedu na izborima ubrzo nakon sastanka i dodao da je takvo razrešenje situacije bilo "neizbežno nakon debakla koji je doživela vlada Zaeva".

Mickoski ističe da su poraženi nepravda i krivični procesi koji su vođeni u prošlosti, a slede, kaže, prevremeni parlamentarni izbori.

"Ti prevremeni parlamentarni izbori dobijaju se obnavljanjem Makedonije, zatim sukanjem rukava i beskompromisnim radom svakog dana, kako bismo postigli sve što je izgubljeno u proteklom periodu i usmerićemo Makedoniju na brzi put da postane deo evropske porodice" , najavio je Mickoski.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaZaevostavkaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva