:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2019   17:08

0

115

Zaev odbio kandidata VMRO-DPMNE za konsenzualnog šefa države

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije, univerzitetska profesorka Gordana Siljanovska-Davkov, uopšte nije profil za konsenzualnog predsednika, prenosi TV 21.

„Odmah ću reći da nije prihvatljiva. Ona je van svakog mogućeg koncepta. U nijednom segmentu nije podržala ono što ceo svet podržava i ogromna većina stanovništva. Makedonija je napravila veliki korak napred, otišli smo ka ispunjenje naših decenijskih aspiracija. Mi smo danas zemlja koja ulazi u NATO i koja pregovara sa Evropskom unijom. Kandidat VMRO-DPMNE je van aktuelnog koncepta života, nade i života velike većine građana“, izjavio je Zaev.

On je danas imao susret sa koalicionim partnerom iz albanskog bloka Alijem Ahmetijem oko postizanja saglasnosti o zajedničkom, „konsenzualnom“ kandidatu za predsednika države.

Nakon sastanka sagovornici nisu objavili imena potencijalnih kandidata, ali je Ali Ahmeti rekao novinarima da ne bi bilo dobro da aktuelni premijer Zaev bude kandidat.

Gordana Siljanovska-Davkov je prošle subote, nakon izbora za predsedničkog kandidata iz redova VMRO-DPMNE na partijskoj konvenciji, rekla da je spremna da bude zajednički kandidat ukoliko njen profil odgovara vladajućem Socijaldemokratskom savezu.

U Severnoj Makedoniji već duže vremena se polemiše oko toga šta predstavlja konsenzualni predsednik, odnosno da li je reč o predsedniku koji će podržati najveći politički subjekti u državi ili o kandidatu koji će podržati glasači iz makedonskog i albanskog bloka.

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji će biti održani 22. aprila. Dok iz najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE smatraju da će rezultat na ovim izborima predstavljati „žuti karton“ za aktuelnu vladu, iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza kažu da će VMRO-DPMNE doživeti veliki poraz.

Izvor: Танјуг

MakeonijaZaev
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva