:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Januar 27, 2019   19:41

0

214

Zaev: Pobednici su građani i Grčke i Severne Makedonije i regiona

Građani i Grčke i Severne Makedonije, ali i celog regiona, pobednici su nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, izjavio je danas makedonski premijer Zoran Zaev.

„Građani naše zemlje i naše prijateljske Grčke danas mogu da se ponose. Oni su generacija koja je stavila tačku na epizodu nerešenog mira na Balkanu“, rekao je Zaev grčkoj agenciji ANA.

Prihvatajući i primenjujući Prespanski sporazum, istakao je, pobednici su svi građani obe zemlje, ali i građani celog regiona, kao i oni koji su bili protiv Sporazuma, jer i za njih dolazi vreme prosperiteta, mira i prijateljstva „Hrabri građani izabrali su se da se otarase senki iz prošlosti i da svetu pruže novi Balkan kao region mogućnosti i političke stabilnosti, kao mesto povezanih suseda i prijateljstava, oblast ekonomskog rasta i model integracije“, rekao je makedonski premijer.

On je, kako je naveo, s ponosom i zahvalnošću čestitao svom prijatelju, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, pobedničko glasanje u parlamentu u korist Prespanskog sporazuma.

Zahvalio je i parlamentima obe zemlje – „svim hrabrim ženama i muškarcima koji su zajedno izabrali da daju glas pobedničkoj budućnosti, glas koji će okončati strahove koji su predstavljani kao nepremostivi“.

„Rešili smo spor koji je predstavljan kao nerešiv“, rekao je Zaev, podsetivši da je sa Ciprasim postigao sporazum o imenu Makedonije prošlog leta kao „trenutak otkrovenja gde svaka strana mora nešto da da kako bi zauzvrat dobila mnogo više“.

„Od danas pa nadalje, imamo provereno i duboko prijateljstvo. Od danas idemo dalje s većom snagom kako bismo udružili naše građane. Budućnost nam se više neće činiti kao fatalna subina, već kao zajednički put popločan prijateljskim namerama i vrednostima koje sežu iz naše evropske porodice“, zaključio je Zaev.

Izvor: Танјуг

Prespanski sporazumZaevGrčkaSeverna Makedonijaregion
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva