:

:

TV Most

clock

Mart 30, 2023   17:32

0

177

Zaharova: Kosmet je neodvojivi deo Srbije, o statusu samo u SB UN

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Zaharova je za RT Balkan poručila da i posle razgovora Beograda i Prištine u Ohridu, "međunarodno pravni status Kosova i Metohije ostaje isti".

"Savet bezbednosti UN je jedini organ koji je ovlašćen da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Nove odluke nisu donete. Kosmet je i dalje neodvojivi deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama", rekla je Zaharova odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu. 

Ova oblast, precizirala je Zaharova, može da se priključi samo različitim regionalnim forumima o kojima su strane postigle saglasnost, i na osnovu pomenute rezolucije Saveta bezbednosti.

Na pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta, i da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu, Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.

Izvor: Kosovo online/RT.rs

ZaharovaKiMSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva