:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2023   21:03

0

87

Zaharova: Situacija oko žita beskrajna galama Zapada i monopola koje kontrolišu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova opisala je danas situaciju oko ukrajinskog žita kao ''beskrajnu halabuku'' zapadnih zemalja i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru.

"A svi oni zajedno, režim u Kijevu, EU, NATO, svesni su da je (američkog državnog sekretara Entonija) Blinkena nedavno ponovo 'zabrinuo' problem gladi u svetu i nije mogao da nađe ništa bolje od toga da za sve krivi Rusiju? Gore od poslednje šale je cela ova igra oko ukrajinskog žita“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu, komentarišući najavu Kijeva da će tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Kakve su to mahinacije? Kakva je to beskrajna galama zapadnih vlada i monopola koje kontrolišu u agroindustrijskom sektoru, što dovodi do spekulacija na tržištu hrane? Svet je umoran od igara Zapada oko bezbednosti hrane, koje se okreću u globalne katastrofe, propasti poštenih farmi i dosluha na berzi“, dodala je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Ranije je Ministarstvo ekonomije Ukrajine saopštilo da je Kijev podneo tužbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza ukrajinskih proizvoda.

Evropska komisija je 15. septembra donela odluku da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. 

Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da će jednostrano produžiti zabranu. 

Izvor: T a n j u g

RusijaZaharovažito
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva