:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2019   15:02

0

207

Zajednička kontrola na granici Srbije i Severne Makedonije

Zajednička kontrola na granici između Srbije i Severne Makedonije zvanično će početi krajem avgusta, posle usaglašavanja obaveza premijera dve zemlje, prenosi danas makedonska televizija TV21.

Srbija i Severna Makedonija su 12. jula potpisale Sporazum o uspostavljaju zajedničkih kontrola na graničnom prelazu Tabanovce - Preševo.

Za putnike i teretna vozila koji se kreću iz Srbije ka Severnoj Makedoniji granična služba Srbije će sprovesti izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije, dok oni koji putuju u suprotnom smeru, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi će se sprovoditi na teritoriji Srbije na graničnom prelazu Preševo.

Koncept o zajedničkim graničnim kontrolama sa jednim zaustavljanjem "one stop shop" znači pojednostavljivanje postupaka koji se sprovode na jednom zajedničkom graničnom prelazu, sa jednim zaustavljanjem.

Zajedničko carinjenje će omogućiti viši stepen harmonizacije graničnih kontrola i unapređene primene koncepta integrisanog graničkog upravljanja, što će smanjiti mogućnost carinskih prevara, zbog direktnog uvida u dokumentaciju koja prati robu, a time će se ubrzati i protok putnika i robe.

Izvor: Танјуг

granicakontrolaSrbijaS.Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva