:

:

TV Most

Foto: RTCG

clock

Decembar 15, 2022   16:00

0

134

Zakon o predsedniku uzburkao Crnu Goru: Blokirali saobraćaj na Cetinju, u Mojkovcu i Nikšiću

U ponoć ističe ustavni rok da predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpiše izmenjeni i dopunjeni Zakon o predsedniku, a iz Demokratskog fronta poručuju da očekuju da šef države ispuni ustavnu dužnost.

 

"Za razliku od neustavnih zakona o odlaganju lokalnih izbora i nasilnom odvajanju Zete, koje je Milo Đukanović potpisao drugi put, naše Izmene i dopune zakona o Predsedniku Crne Gore su u potpunosti usklađene sa Ustavom", saopšteno je iz DF.

Smatraju da se potpisivanjem pomenutog zakona stvaraju pretpostavke za izlazak iz političke krize koju je, kako kažu, Đukanović izazvao ne dajući mandat pobednicima izbora iz 2020. godine.

Grupa građana blokirala je danas u podne saobraćaj na Cetinju, a okupljanja su, u znak protesta, organizovana i na ulazu u Mojkovac i Nikšić, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Okupljeni traže da se povuče Zakon o predsedniku, ali i da se raspišu parlamentarni izbori.

Kako javlja reporterka TVCG, građani su blokadu napravili na kružnom toku, na ulazu u Cetinje.

Nešto posle 12 sati počela je i blokada tunela Budoš i magistralnog puta Nikšić-Danilovgrad.

Na ulazu u Mojkovac takođe je blokiran saobraćaj.

Ranije su poručili i da je njihova obaveza da "brane zemlju i pravo na opstanak".

Pokret "Ima nas" najavio je novi protest u utorak ispred Skupštine Crne Gore.

Đukanović i Eskobar izrazili zabrinutost zbog usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i predsednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarali su danas u Podgorici o deblokadi Ustavnog suda i izrazili zabrinutost zbog usvojenog izmenjenog Zakona o predsedniku, saopšteno je Ambasade SAD.

Sagovornici su, kako je objavljeno na Tviteru Ambasade, razmenili mišljenja i o gorućim regionalnim bezbednosnim pitanjima.

Đukanović je na Tviteru saopštio da je u razgovoru sa Eskobarom izražena izuzetna zabrinutost za funkcionalnost države u uslovima kada nema Ustavnog suda, vlade i ne postoji konsenzus u Skupštini.

"Ohrabrenje svim pro-evropskim i pro-evroatlantskim političkim akterima da se fokusiraju na kompromis koji će rezultirati izborom sudija Ustavnog suda i voditi prevremenim izborima kao kredibilnim putem za izlazak iz krize. Sve drugo su manipulacije, uključujući i bezobzirno usvajanje Zakona protivno mišljenju VK. Crna Gora se mora vratiti u stanje normalnosti koje pripada pouzdanoj članici NATO-a i državi koja je odgovorna da reformama ostvari perspektivu članstva u EU", saopštio je Đukanović.

Izvor: RTV

Crna GoraZakon o predsednikublokade puteva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva