:

:

TV Most

clock

April 04, 2020   14:12

0

179

Zalihe narodnih kuhinja za 2.000 obroka dnevno za 2 meseca

Tokom pandemije koronavirusa korisnicima narodnih kuhinja na KiM su podeljeni brašno, higijenska sredstva i neke od osnovnih životnih namirinica, jer postoji strah da se zbog epidemiološke situacije zatvori rad tih centara, dok se broj korisnika povećao, izjavila je Svetlana Stević, predsednica NVO „Majka devet Jugovića“.

 

Stević, koja rukovodi narodnim kuhinjama na KiM, rekla je za Kosovo onlajn da je kuhinja u Berkovu kod Kline zatvorena, jer je ta opština zbog pandemije koronavirusa u karantinu. Preko organizacija koje su uključene da pomažu stanovištvu šalju se brašno i namirnice u mestima gde žive Srbi povratnici.

"Veća je potražnja za brašnom, osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima. Kuhinja u Prekovcu nije prestajala sa radom. Ovo pokazuje koliko su bitne narodne kuhinje", navodi Stević.

Zbog uvođenja mera ograničenog kretanja nastali su problemi u dostavljanju obroka najugroženijim porodicama koje žive u zabačenim zaseocima Novog Brda. Korisnici nisu bili u mogućnosti da dođu do punktova gde se obroci dele. Problem je prevaziđen kada je prištinska vlada ukinula dnevni policijski čas.

Narodna kuhinja u Prekovcu obezbedila je pakete pomoći osnovnih žvotnih namirinica i higijenskih sredstava srpskim porodicama u Metohiji i Prizrenu. Nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa pojačan je rad kuhinja jer se traži obrok više, naglašava Stević.

Ona je uputila apel svim ljudima dobre volje da pomognu rad narodnih kuhinja slanjem sms poruke na broj 10 33 i zahvalila Kancelariji za Kosovu i Metohiju, francuskom humanitarcu Arno Gujonu i mnogim organizacijama uz čiju podršku rade narodne kuhinje.

Izvor: T a n j u g

narodne kuhinjeKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva