:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2019   15:36

0

222

Zašto je reakcija državnog vrha Hrvatske zakasnela, neuverljiva i licemerna?

Hrvatski državni vrh, predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković ne mogu samo oprati ruke od mržnje i nasilja nad Srbima u toj državi, a njihova reakcija je zakasnela neuverljiva i licemerna, piše danas hrvatski portal 24sata.

U tekstu autora Tomislava Klauškog se podseća da je Plenković osudio nasilje nad Srbima, a predsednica je prozvala pojedince koji su napali sezonce na Braču.

"Mogu Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović osuđivati nedavne brutalne napade na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj, ali njihova reakcija je zakasnela, neuverljiva, pa čak dobrim delom i licemerna", konstatuje autor.

Premijer je, podseća, izrazio žaljenje zbog nasmrt prebijenog Radoja Petkovića iz Kastva i oštro osudio ovakav čin nasilja i nesnošljivosti usmeren prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Predsednica je poručila da "osuđuje svaku vrstu nasilja, tako i slučaj u Supetru na Braču".

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo", napisala je na Tviteru.

"Hrvatska je sigurna zemlja, dobrih ljudi koji zaziru od pojedinaca koji ovakvim ponašanjem narušavaju sliku svoje zemlje".

Plenković je poručio da će "nastaviti da se bori svim mehanizmima koje državne institucije imaju na raspolaganju kako bi se nasilje preveniralo, počinitelji oštro sankcionisali, a javnost senzibilizovala na nultu toleranciju prema nasilju''.

"Nastaviti boriti? Možda je vreme da se napokon počne boriti. Jer, ovde nije više reč samo o pojedincima. S reči na nedela. Ovde se, u ova dva slučaja napada na srpsku manjinu, može videti kako se reči pretvaraju u dela. Kako retorika dovodi do nasilja i tragedije. Kako ćutanje podstiče mržnju. Kako se političko poigravanje nacionalizmom može preliti u batinanja, cipelarenja, prebijanja", navodi Klauški.

Pojedinci su se, kaže, iživljavali na plakatima SDSS-a, huškali i pozivali na ubijanje, a da niko zbog toga nije odgovarao.

Pa je, podseća, član SDSS u Kastvu pretučen i ubijen.

Autor ukazuje da niko iz političkog i državnog vrha ne osuđuje skandiranje "Ubij Srbe", prelazi se preko ustaškog pozdrava ili se na sudovima dele uslovne kazne. Pa rulja, kaže, pod takvim pokličem kreće u lov na Srbe.

Vladajući HDZ, njegov predsednik i predsednica Republike ne mogu da se praviti da s time nemaju nikakve veze i da ne postoji uzročno-posledična veza između političkih poruka i akcije na terenu.

Ako ništa drugo, svi oni na takvom sentimentu i na tim glasovima baziraju svoj opstanak na vlasti, piše autor i podseća da je šakom u glavu Saborski zastupnik Željko Glasnović prošao bez ikakve sankcije zbog izbornog plakata na kojem je pozivao da se "udari šakom u glavu svakog jugozomboida".

"Pa su radile šake", primećuje Klauški, a povodom poruke predsednice da "osuđuje svaku vrstu nasilja", pita koliko slučajeva Grabar Kitarović nije osudila.

I ako, kako ističe, osuđuje nasilje, zašto se onda druži s ratnim zločincima, zašto se intimizira s onima koji huškaju na nasilje.

Na poruku premijera Penkovića da će raditi na tome da se "javnost senzibilizira na nultu toleranciju prema nasilju'', Klauški konstatuje da njegova stranka, međutim, i njegova većina neguju visoku toleranciju prema nasilju, naročito onu koja se sprovodi u ime nekakvog hrvatstva, domoljublja ili zajedništva.

"Promovisanje ili tolerisanje ustaštva direktno vodi u progon srpske i drugih manjina", poručuje autor i podseća da je juče Milorad Pupovac bio na rubu suza kad je na N1 pitao "dokle ćemo živeti u ovoj zemlji, je li bolje da je menjamo ili da odemo iz nje".

Konstatuje da taj isti Pupovac, koji već petnaest godina koalira s HDZ-om, prvo Sanaderovim, sada Plenkovićevim nije uspeo svih tih godina da promeni HDZ, kao ni zemlju koju zajedno s HDZ-ovom vodi već godinama.

"Niti je, kako vidimo, uspeo da zaštiti Srbe čije interese zastupa. Možda je vreme za drugačiju taktiku? Možda je vreme za izlazak iz većine koja ne čini ništa da zaštiti manjinu u ovoj državi. Ćutanje je blato. Ova vlast, Plenkovićeva ili Kolindina, ne može se pretvarati da ne utiče na kreiranje društvene i političke klime u Hrvatskoj", smatra autor.

Klauški ističe i da premijerova distanciranost može da se protumači kao nezainteresovanost za ono što se događa u zemlji, čime se daje novi podsticaj mržnji.

"Plenković bi morao da zna da njegov zadatak nije da raniti svoju karijeru u HDZ-u, već da brani građane ove zemlje od nasilja. Predsednica, pak, ne može da gradi svoju karijeru na koketiranju s radikalima, nacionalistima i huškačima, a onda da pere ruke i svaljuje krivicu na pojedince ili huligane", ukazuje Klauški.

Jer, kako konstatuje, mrzitelji i nasilnici osećaju da imaju podršku od državne vlasti u kojoj pronalaze ohrabrenje, inspiraciju i opravdanje.

U tome, ističe Klauški, oni svi rade u ime toliko izraženog hrvatstva i domoljublja.

"Hrvatstvo je postalo opravdanje, pa i izgovor za mržnju, nasilje i netrpeljivost. A na tom hrvatstvu HDZ, ova vlast i njeni trabanti temelje svoju političku platformu. Oni su posejali seme zla i zalivaju ga godinama. A što krivo izraste, ne može se ispraviti jednim tvitom", zaključio je Klauški u komentaru koji je preneo portal 24sata.

Izvor: Танјуг

HrvatskareakcijanapadSrbiBrač
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva