:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2020   12:46

0

406

Završena izrada prvog aparata za dezinfekciju UV zracima

Završena je izrada prvog aparata za dezinfekciju predmeta UV zracima, čiju realizaciju je među 12 projekata finansijski podržao Fond za inovacionu delatnost Srbije.

Metoda sterilizacije predmeta UV zracima koristi se od 80-ih godina prošlog veka širom sveta, posebno u laboratorijama i bolnicama.

Inovativni proizvod domaće pameti izdvaja se po tome što nudi "UV kapsulu" različitih veličina, a u koju se mogu staviti predmeti poput, laptopova, telefona, knjiga, pakovane hrane, obuće i odeće...

Dušan Čalić iz firme "Metaling", koja je dobila novac za razvoj ovog projekta, kaže da je njihov proizvod od danas dostupan na tržištu, dok će prve aparate donirati.

"Proizvod se zasniva na sterilizaciji UV zracima. To je opšte poznata metodologija koja se koristi širom sveta u bolnicama i laboratorijama. Utiče na sve mikroorganizme razarajući njihove DNK i RNK lance i samim tim ih onemogućava za dalju funkciju. Tako isto radi i sa virusima", rekao je Čalić za Танјуг.

Plan ovog preduzeća je da izrađuje različite modele i veličine, a u skladu sa potrebama tržišta.

Na listi finansiranih projekata od stane Fonda su i prvi srpski respirator, nove vrste zaštitnih maski sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koje su namenjene upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu dezinfekciju objekata od kritičnog znacaja, automatski uređaj za respiraciju...

Kako je Tanjugu ranije rekao Vukašin Radulović, suosnivač kompanije "Heliant", Nacionalna platforma za brzu razmenu informacija između kriznih štabova i medicinskih radnika u Srbiji, biće gotova u narednih desetak dana.

Prvo će se u ovaj sistem uključiti klinike u Srbiji koje su u centru žarišta pandemije, a odmah zatim i sve ostale zdravstvene ustanove u zemlji.

Softver za razmenu informacija omogući će da više od 30.000 medicinskih radnika dobija poruke iz kriznih štabova u "realnom vremenu".

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva