:

:

TV Most

Foto: Telegram

clock

Februar 08, 2024   18:02

0

63

Zelenski imenovao Oleksandra Sirskog za načelnika ukrajinske vojske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je Oleksandra Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine, nakon što je sa te funkcije smenjen Valerij Zalužni.

"Imenovao sam general-pukovnika Sirskog za vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine", rekao je Zelenski, prenosi ukrajinska Pravda.

On je dodao da od danas rukovođenje ukrajinskom vojskom preuzima novi tim.

"Želim da vizija rata bude ista za naše vojnike u Robotinu, Avdijevci i Generalštabu", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Sirski ima "uspešno odbrambeno i ofanzivno iskustvo" jer, kako navodi, vodio je odbrambenu operaciju u Kijevu i oslobodilačku operaciju u Harkovu.

Dosadašnji načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni smenjen je ranije danas, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Zelenski sa Zalužnim: Zahvalio sam mu se, vreme je za obnovu vojske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je načelniku generalštaba ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom na odbrani Ukrajine, nekoliko dana nakon što su mediji objavili da se očekuje smena prvog čoveka ukrajinske vojske.

"Sastao sam se sa generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalio sam mu na dve godine odbrane Ukrajine. Razgovarali smo o obnovi Oružanih snaga Ukrajine koja je neophodna", naveo je Zelenski na društvenoj mreži X.

Dodao je da su razgovarali o tome ko bi mogao da bude deo novog rukovodstva ukrajinske vojske.

"Sad je vreme za tu obnovu. Predložio sam generalu Zalužnom da ostane deo tima. Definitivno ćemo pobediti! Slava Ukrajini", naveo je Zelenski.

U postu na svom Telegram kanalu, Zalužni je naveo da je imao "važan i ozbiljan razgovor" sa Zelenskim i da je doneta odluka da se promeni taktika i strategija na bojnom polju.

"Zadaci iz 2022. godine se razlikuju od zadataka za 2024. godinu.

Dakle, svi moraju da se menjaju i prilagođavaju novim realnostima. Da pobedimo zajedno", istakao je on.

Izvor: T a n j u g

UkrajinaZelenskiZalužniSirski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva