:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2023   14:34

0

80

Zelenski: Ruske snage nisu zauzele Bahmut, ukrajinske trupe ostaju u gradu

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, izjavio je danas da ruske snage nisu zauzele Bahmut i da ukrajinske trupe ostaju u tom gradu, navodeći da ne može da pruži precizne informacije.

Zelenski je odgovorio na pitanje novinara da li su ruske trupe osvojile Bahmut.

On je rekao da se Ukrajina bori zahvaljujući hrabrosti svog naroda, svojih ratnika, preneo je Gardijan.

Ukrajinski predsednik je naveo da ne može da otkriva taktičke planove ukrajinske vojske povodom Bahmuta.

 "Bahmut od danas nije okupiran od strane Rusije. Ne postoje dva ili tri tumačenja tih reči", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik nije potvrdio da su ruske snage zauzele grad Bahmut, izjavio je danas portparol Zelenskog, Sergij Nikiforov. 

Nikiforov je napisao na Fejsbuku da je, na pitanje novinara da li je tačno to što su Rusi rekli da su zauzeli Bahmut, Zelenski odgovorio:  "Mislim da ne".

"Na ovaj način predsednik je demantovao da je Bahmut zauzet", tvrdi Nikiforov, preneo je Rojters.

 Prethodno je ta britanska agencija objavila da je Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: "Mislim da ne".

"Danas je Bahmut samo u našim srcima", rekao je Zelenski i dodao da "tamo nema ničega".

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, bila javila da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju preneo AP, Zelenski je rekao da veruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da "tamo nije ništa ostalo" i da su Rusi "sve uništili".

Borbe za Bahmut trajale su osam meseci i vodila ih je ruska privatna paravojna organizacija "Vagner" uz podršku ruske vojske.

Da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Bahmutom najpre je u subotu objavio vođa ruske privatne paravojne organizacije "Vagner", Jevgenij Prigožin.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim potvrdilo da je Bahmut ''oslobođen'', nakon čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao  organizaciji "Vagner" i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

Izvor: T a n j u g

RusijaUkrajinaratZelenskiBahmut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva