:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 08, 2019   12:22

0

329

Žene na selu ne smeju biti zapostavljene

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je da žene na selu u Srbiji ne smeju biti zapostavljene i da im se mora omogućiti ekonomska ravnopravnost, zdravstvena podrška i dostojanstven život.

Maja Gojković je, otvarajući konferenciju "Žene žive i na selu" u Skupštini Srbije rekla da je važno da društvo ne zaboravi da žene ne žive samo u gradovima, već i na selima, gde često ostaju zapostavljene, dok su problemi sa kojima se suočavaju u mnogim aspektima teži i složeniji od onih u gradskim sredinama.

Navela je da današnjom konferencijom počinje serija obilazaka seoskih područja i razgovora sa ženama, kako bi se država upoznala sa njihovim problemima i javnosti ukazalo na stvarni položaj žena na selu, ali i donele odluke šta je potrebno uraditi da žene na selu budu društveno i ekonomski osnažene.

"Naš cilj je i da posebno ukažemo na značaj i potrebu ekonomskog osnaživanja žena na selu, posebno kroz podsticanje na preduzetištvo, potom osnaživanje u borbi protiv nasilja u porodici, kao i da ih motivišemo da odlaze na preventivne zdravstvene preglede, što je od ključne važnosti", rekla je Gojkovićeva.

Žene sa sela bez predstavnice u parlamentu 

Navodeći da se sela suočavaju sa brojnim izazovima, poput siromaštva, nedovoljne razvijenosti, nedostatka adekvatne putne infrastrukture, kao i pristupa zdravstvenim uslugama, ali i sa problemom migracija i pražnjenjem seoskih sredina, Gojković je rekla da je posebno težak položaj žena.

"Žene na selu su najčešće one koje prve ustaju u svom domaćinstvu, prve su na njivi, u voćnjaku, često nemaju ni subotu ni nedelju, kao ni odmor, a pri tome, njihov rad se uglavnom ne prepoznaje i ne vrednuje na pravi način. Suočavaju sa odsustvom mogućnosti bilo kakvog izbora kada je reč o zaposlenju, više od 50 odsto je nezaposleno, nemaju sve potrebne uslove za adekvatnu brigu o svom zdravlju i najmanje imaju vremena za sebe", navodi Gojkovićeva.

Dodaje da žene najčešće žive u patrijarhalnoj i tradicionaljnoj sredini, što dovodi do toga da su muškarci uglavnom vlasnici imovine, o čemu svedoči da je samo 12 odsto žena vlasnica kuća u kojima žive, a samo 16 odsto ima imovinu nad zemljom.

Gojković je rekla da u parlamentu ne postoji žena poslanica koja je glas žena sa sela.

Izvor: Танјуг

Maja Gojkovićžene na selu8.mart
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva