:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2023   16:57

0

72

Žigmanov i Miščević o aktivnostima u procesu evropskih integracija

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov bio je domaćin današnjeg sastanka sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević na kom su razgovarali o aktivnostima ministarstava u procesu evropskih integracija. 

Ministar je ukazao na važnost velikog broja sadržaja koji su u neposrednoj nadležnosti resornog ministarstva – od ljudskih i manjinskih prava, preko rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije, do socijalne inkluzije Roma i Romkinja i društvenog dijaloga.

Žigmanov je upoznao ministarku sa stanjem i prilikama u spomenutim područjima i aktivnostima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog preduzima, navodi se u saopštenju tog mnistarstva. 

Poseban akcenat stavljen je na prikaz stanja u područjima četiri strategije kojima ministarstvo neposredno rukovodi kroz sprovođenje pratećih akcionih planova u navedenim područjima. 

Reč je o Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, zatim Strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine, Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2030. godine, kao i Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva za period od 2022. do 2030. godine. 

Takođe, bilo je reči i o aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi na izradi Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji. 

Miščević je tokom razgovora pokazala dodatni interes za pojedina specifična pitanja koja se odnose na stanje u pojedinim područjima te izazove koje u predstojećem periodu treba rešiti. 

Predstavnici Ministarstva – državni sekretar, pomoćnici i savetnici, istakli su i pitanje izveštavanja koje se pre svega odnosi na Poglavlje 23 u pregovaračkom procesu, važnost međusektorskog rada svih ministarstava za ovaj složeni posao te podelili svojih pozitivnih iskustva. 

Kako se navodi, zaključeno je da je proces evropskih integracija, uz naglasak da je reč o spoljnopolitičkom prioritetu Vlade Srbije, pitanje koje stalno mora biti u fokusu rada ovih ministarstava.  

"Planirane aktivnosti se moraju realizovati u vremenskoj dinamici koja je predviđena te da će biti nastavljena redovna komunikacija između dva ministarstva, koja je i do sada ocenjena kao uspešna", navodi se u zaključku sastanka.

Izvor: T a n j u g

ŽigmanovMišćević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva