:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2018   9:27

0

253

Deset godina kampanje "Produži život" pokrenulo Srbiju na humanost i solidarnost

Kada se jedan život ugasi, jedno "da" i saglasnost porodice preminule osobe, može da znači spas i produžetak za najmanje pet osoba.

O značaju darivanja i zaveštanja organa u medijskoj i nacionalnoj kampanji "Produži život ", RTS izveštava redovno od decembra 2008. godine.
Doktorka Nataša Petrović iz Tima za transplantaciju Urgentnog centra kaže da je u ovoj kampanji pomoć RTS-a neprocenjiva.

"Neverovatno ste mnogo pomogli tako što beskompromisno vodite kampanju, uspeli ste da otklonite mnoge sumnje, da razjasnite mnoge nedoumice kod građana i da prikažete rezultate našeg rada", rekla je doktorka Petrović za RTS.  

Očekuje da će se ta saradnja nastaviti jer je, kako kaže, urađen samo delić posla.

Ističe da na ovaj dan treba da se setimo svih onih koji su prerano preminuli, da se setimo njihovih porodica koji su darivali organe, jer samo oni znaju koliko je bilo teško doneti takvu odluku i biti čovek kada je najteže.

"Zahvaljujući njima imamo toliko pacijenata kojima je produžen život, poboljšan kvalitet života i njihove porodice srećne i zaovoljne", rekla je doktorka Petrović. 

Prema njenim rečima, ove godine urađeno je 15 transplantacija jetre i očekuje da će ih biti još.

Kada postoje donirani organi onda se pokreće čitav tim lekara, jedna mala bolnica kako bi ti organi stigli do pacijenata kojima su najpotrebniji, kaže doktorka.

"Postoje jedinstvene liste čekanja, pozivaju se dva do tri kandidata, onaj koji je najugroženiji prvi se radi", ističe doktorka Petrović.

Ukazuje da kada se desi moždana smrt, to znači kraj. "Postoji jedan zlatni period u toku kojeg je srce obavlja samostalno funkciju bez funkcije mozga i to je taj period kada je moguće donirati organe i spasiti tolike živote", navela je doktorka Petrović. 

U ovom trenutku više od 2.000 ljudi čeka na transpalnataciju rožnjače, bubrega, srca...

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva