:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 15, 2019   14:59

0

211

Miščević: Do kraja 2019. pregovaračka pozicija za Poglavlje 27

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da je plan da do kraja godine bude usvojena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 (životna sredina), kao i specifični planovi implementacije (DSIP).

Ona je na sastanku Pregovaračke grupe u vezi komentara EK na drugi nacrt Pregovaračke pozicije i plan aktivnosti za izradu i njeno slanje u Palati Srbija, rekla da su DSIP-ovi takođe važni jer praktično prate sprovođenje pregovaračke pozicije i moraju dobiti garanciju Vlade Srbije da će biti sprovedeni.

Miščević je rekla da je važno da se dobro sagledaju i analiziraju dobijeni komentari i razmotri da li eventualno nešto od toga može da se uvrsti u pregovaračku poziciju.

"Razgovarali smo da probamo da imamo na vladi usvojenu preg poziciju za poglavlje 27 do kraja ove godine, a to znači i to znači i DSIP-ove koji će biti potvrđeni biti na vladi u jednom dokumentu zajedno ili pojedinačno", naglasila je ona.

Miščević je navela da prenego što dođe na Vladu, o pregovaračko poziciji se mora izjasniti i Skupština Srbije.

"U jednom momentu moramo dobiti zeleno svetlo Evropske komisije da nemaju kometara da bismo ovo uspeli da postignemo do kraja godine. Početkom septembra moramo imati njihovo zeleno svetlo na tekst pregovaračke pozicije, a to znači da nova verzija mora otići do maja u Brisel", rekla je Miščević.

Takođe je ocenila da će najteži deo posla biti razgovor sa Ministarstvom finansija, zbog obezbeđivanja sredstava.

Predsednik Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić rekao je da će pregovaračka pozicija biti finalizovana do kraja 2019. prema važećem planu.

"Kao cilj ostaje da do kraja 2019. predamo pregovaračku poziciju ili je pripremimo za predaju i prođemo potrebne procedure", rekao je on.

Kako kaže Karić, u narednom periodu predstoji mnogo posla i nastaviće se sa planiranim aktivnostima.

Ministar zaštite žvotne sredine Goran Trivan rekao je prošle nedelje da smo na dobrom putu da do kraja godine bude usvojena pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 u dogovoru sa Evropskom komisijom.

On je rekao da je EK veoma dobrim ocenila oba nacrta pregovaračke pozicije i da je Poglavlje 27 bez sumnje jedno od najobimnijih, najkomlikovanijih i najskupljih.

Izvor: Танјуг

MiščevićPoglavlje 27EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva