:

:

TV Most

Foto: FOX

clock

April 09, 2019   10:45

0

229

Trampova čistka među bezbednjacima

Ministarka za unutrašnju bezbednost SAD Kirstjen Nilsen podnela je ostavku, a direktor tajne službe Rendolf Ales je smenjen. Najmanje još dva zvaničnika bi mogla da napuste kancelariju ovog ministarstva: direktor službi za državljanstvo i imigraciju Fransis Cisna i savetnik Džon Mitnik.

Neimenovani zvaničnik je za Si-En-En rekao da se gotovo sistematska "čistka" sprovodi u drugoj najvećoj nacionalnoj bezbednosnoj agenciji.


Jednu od glavnih uloga u odlasku Kirstjen Nilsen odigrao je Stiven Miler. Njega je Tramp ovlastio da predvodi politiku SAD na granicama.

Predsednik SAD je poslednjih nedelja ponovo uveo politiku razdvajanja porodica imigranata, čemu se Nilsonova opirala, navodi Si-En-En pozivajući se izvore bliske razgovorima. 

Oni su rekli i da Tramo planira da razreši Fransisa Cisnu i Džona Mitnika.

Naslednik Nilsenove je Kler Grejdi, koja je trenutno zamenica ministra. Moguće je da će i ona morati da bude smenjena, kako bi mesto ministra zauzeo Kevin MekAlenan, kako je Tramp u nedelju tvitovao.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je formirano nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Od onda, predsednici su stabilnost ovog ministarstva smatrali prioritetom na polju nacionalne sigurnosti, ali i za kolektivni mir među građanima SAD.

Oko 20 agencija i subagencija funkcioniše u okviru ovog ministarstva. Ono je odgovorno i za imigracioni sistem, sajber mreže, granice i obalu, ali i za odgovore na prirodne nepogode i zaštitu državnih zvaničnika.

Izvor: RTS

TrampMinistarstvo za unutrašnju bezbednostSADbezbednosna agencija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva