:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2022   12:38

0

153

Abazović i Tegeltija gosti samita Otvorenog Balkana u Ohridu

Dolazak crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i usvajanja više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti poreskih službi, turizma, kulture i obrazovanja, biće prema oceni savetnika predsednika PKS Nenada Đurđevića, najznačajnija dostignuća samita Otvorenog Balkana 7. i 8. juna u Ohridu.

 

"Privredna komora pozdravlja dolazak Abazovića i Tegeltije na samit. Veoma nas raduje što će Crna Gora i BiH biti gosti samita i nadam se da će one da razmotre i aktivnije učešće u budućnosti, a možda i članstvo u ovoj inicijativi, jer mi u komori smatramo da Otvoreni Balkan ne može da bude zaokružen i da svoj puni efekat ako svih šest ekonomija Zapadnog Balkana nisu članice te inicijative", kaže Đurđević za T a n j u g.

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, Abazovića i Tegeltije, obratiće se putem video veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

Kada je reč o memorandumima i sporazumima čije se potpisivanje očekuje, Đurđević kaže da se oni odnose na turizam, kulturu, saradnju poreskih službi tri države na razmeni informacija i boljoj povezanosti njihovih poreskih službi, kao i priznavanje kvalifikacija za određene delatnosti.

Usvajanje identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole će, prema njegovim rečima, najverovatnije biti ostavljeno za sledeći samit jer za njihovo donošenje u Ohridu nisu ispunjeni svi uslovi.

"Nedostaju određene zakonske pretpostavke za to u Severnoj Makedoniji i mi smo dobili uveravanje od premijera Dimitra Kovačevskog da će se na tome raditi i da će to biti pripremljeno za sledeći samit", kaže sagovornik Tanjuga.

Dodaje da se prema sadašnjim informacijama taj sledeći samit najverovatnije može očekivati na jesen, odnosno u septembru ili oktobru.

Govoreći o važnosti potpisivanja memoranduma o priznavanju kvalifikacija za određene delatnosti, kao i izdavanju identifikacionog broja i jedinstvene radne dozvole, Đurđević kaže da će time biti stvoreni uslovi da zaživi jedinstveno tržište radne snage u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji i da ljudi koji imaju diplome iz određenih oblasti mogu nesmetano da rade sa njima i da im diplome budu priznate.

On navodi i da će radne dozvole, kada budu usvojene, važiti za sve radnike, pa i one angažovane na sezonskim poslovima.

"Što se tiče turizma i kulture, tamo ćemo povesti određeni broj kompanija i udruženja koja će da razmatraju mogućnosti organizovanja zajedničkog festivala, o popunjavanju turističke ponude kroz kulturni sadržaj", naveo je Đurđević.

Na samitu će se, kako je najavljeno, obratiti i ministarka trgovine, turizma i telekonikacija Srbije Tatjana Matić, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

U okviru samita, najavila je Vlada Severne Makedonije, biće potpisan Sporazum o saradnji na ZB u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma na ZB.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na ZB.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja trgovine, ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanje međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen", a koju su podržale EU i SAD.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji.

Vučić, Rama i Zaev potpisali su Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB.

Takođe, u Tirani je potpisan i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Tom prilikom je potpisan i Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS). Na marginama samita u Tirani potpisan je i sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje.

Izvor: T a n j u g

Otvoreni BalkanDritan AbazovićZoran TegeltijaOhridsamit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva