:

:

TV Most

Foto: Telegrafi

clock

Februar 09, 2021   13:28

0

182

Advokati Gucatija i Haradinaja traže odbacivanje optužnice

Tvrdeći da se optužnicom terete za krivična dela koja nisu propisana zakonima tzv. Kosova, kao i da je optužnica puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i onemogućavaju optužene da razumeju za šta se terete, branioci Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja podneli su sudu u Hagu zahtev za odbacivanje optužnice protiv njih.

Tim zahtevom advokati Gucatija i Haradinaja osporavaju formalnu ispravnost potvrđene optužnice Specijalizovanog veća Kosova od 14. decembra.

Kao alternativu zahtevu za odbacivanje, branioci su zatražili od sudije da naloži preciziranje optužnice u roku od 30 dana, s tim da zadrže pravo na ulaganje prigovora i na nju.

Gucati i Haradinaj su optuženi da su, kao predsednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Njihovi branioci tvrde da krivična dela za koja se terete optužnicom nisu krivična dela prema zakonima tzv. Kosova, kao i da je optužnica "puna nejasnih fraza koje su dvosmislene i ne omogućava optuženom da razume slučaj protiv njega".

U prilog drugoj tvrdnji naveli su 28 primera za nerazumljivost, pored ostalih i sledeći: "Kao deo takvih izjava, Hisni Gucati/ili Nasim Haradinaj javno (i) potvrdili itd ".

Advokati postavljaju pitanje da li se tvrdi da su optuženi "javno potvrdili itd." ili se tvrdi da je to učinio Haradinaj.

Gucati je u decembru negirao krivicu za optužbe koje ga terete, dok je Haradinaj odbio da se izjasni o krivici jer uopšte ne priznaje taj sud.

Obojica se nalaze u pritvoru u Hagu, od hapšenja na Kosovu 25. septembra 2020.

Četiri tačke optužnice

Terete se u četiri tačke optužnice za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda, povreda tajnosti postupka.

Optužnica protiv Gucatija i Haradinaja potvrđena je 11. decembra, a objavljena 14. decembra 2020.

U njoj se navodi da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, između ostalog i putem izjava na društvenim mrežama, Gucati i Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća, navodi se u pored ostalog u optužnici.

Izvor: RTS

HagHisni GucatiNasim HaradinajOVKKosovoSpecijalizovano veće Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva